Silvestrovské chuťovky na jedno zahryznutie
Blíži sa rozšafná silvestrovská noc plná ohňa, rachotu, zábavy i tanca. Šumivé potečie potokmi a na stoloch sa zaskvie pestrý výber chuťoviek, rolád, krémov, závinov a všakovakých dobrôt na jedno zahryznutie. Zobnutiu z taniera však predchádzajú náročné prípravy. Niekto tie lahôdky musí aj urobiť. Ak sa dielo vydarí, popasú sa nielen žalúdky, ale aj oči. Pripravili sme pre vás inšpirácie hodné šéfkuchárov prestížnych hotelov.
SYROVÁ ROLÁDA SO ŠUNKOU
POTREBUJEME:
200 g Eidamskej tehly nakrájanej na plátky
100 g nakrájanej šunky na plátky
Plnka:
200 g taveného syra
125 g masla
4 ks vajec uvarených natvrdo
1 ks červenej papriky
štipka soli
štipka korenia
POSTUP:
Plátky syra poukladáme na alobal a naň rozložíme plátky šunky. Natrieme plnkou, ktorú pripravíme zmiešaním masla taveného syru postrúhaných vajec, papriky, soli a korenia. Opatrne zvinieme a uložíme na niekoľko hodín do chladničky. Po vychladení odbalíme a krájame.
ŽĹTKOVÁ PENA
POTREBUJEME:
4 ks vajec uvarených natvrdo 20 g horčice 60 g masla soľ
POSTUP:
Vajcia olúpeme, žĺtky vyberieme a pretrieme cez sito. Dáme do mixéra, pridáme rozpustené maslo, horčicu, soľ a rozmixujeme. Uvarené bielky môžeme touto penou naplniť.
Recepty nám poskytol Pavol Masaryk zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Piešťanoch. Majster kuchár učí svojich zverencov „nóbl móresom“ v kúpeľoch, kde jeho žiaci praxujú.