Zraz podivínov, obskúrnych postavičiek a „náckov“ v Piešťanoch

V Piešťanoch sa rozmohol „takovej nešvar“. Rôzne skupiny slovenských antivaxerov či antirúškárov sa nám tu začali rozťahovať a vyrábať si videá na sociálne siete. Začalo sa to už vo štvrtok 4. novembra provokovaním policajtov v Lidli na Ulici A. Hlinku. Pokračovalo nasledujúci víkend atakom rovnakej predajne obskúrnymi postavičkami sociálnych sietí a vyvrcholilo v pondelok 8. novembra stretnutím kotlebovcov na parkovisku pred políciou na Krajinskej ceste.

Na stretnutie s kotlebovcami dorazili pred budovu polície na Krajinskej ceste približne dve stovky priaznivcov. (Autor: pror)

O tom, čo sa udialo v Lidli a následné trestnoprávne súvislosti, sme opísali už v predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa. Traja zo skupinky asi dvadsiatich výtržníkov sú za napadnutie policajta trestne stíhaný.

Stretnutie kotlebovcov, na ktoré z celého Slovenska vodca strany pozval svojich priaznivcov, sa uskutočnilo v pondelok 8. novembra. Zúčastnilo sa ho do dvesto Kotlebových fanúšikov. Hneď v úvode sa im rečník z tribúny poďakoval, že boli ochotní do Piešťan pricestovať z rôznych kútov Slovenska.

Na tribúne postupne vystupovali Kotlebovi poslanci národnej rady, hovorili najmä o policajnej brutalite, o covidovej totalite či rúškovom fašizme. Tieto plamenné prejavy by pôsobili vtipne, ak by údajné násilie nepranierovala strana, ktorá je typická združovaním vo svojich radoch právoplatne odsúdených násilníkov a má v nich držiteľov rozsudkov označujúcich ich ako páchateľov extrémistických trestných činov, vrátane ich vodcu, ktorý je za extrémizmus zatiaľ neprávoplatne odsúdený na nepodmienečný trest odňatia slobody.

Zdravotníci nevládzu, kotlebovci vyvreskujú

Reči z tribúny by za iných okolností pôsobili komicky, ak by sa neniesli v kontexte súčasných výziev lekárov na pokraji síl zdravotníkov, ktorí sa už nevládzu starať o množstvo covidových pacientov. Lekári verejne vyzývajú aj politikov, aby sa začali správať zodpovedne a neohrozovali svojím správaním a výzvami životy ľudí len pre získanie osobnej popularity.

Ako lekári deklarujú, počet umelých ventilácií v našich nemocniciach už čoskoro prestane stačiť a hrozí, že zdravotníci začnú selektovať pacientov na perspektívne vyliečiteľných a neperspektívnych, ktorých na ventilácie pre ich nedostatok a nedostatok obslužného personálu ani nepripoja.

Pozrime sa podrobnejšie, kto nám v Piešťanoch vystrája, neguje prácu zdravotníkov a vyrába výtržnosti.

„Nácek“ Andrej Medvecký (uprostred) sa na mítingu rozčuľoval nad údajnou policajnou brutalitou, s ktorou vraj aj on má osobné skúsenosti. Potvrdzujeme, má. Medvecký pred časom zmlátil študenta. Za ním pod tribúnou stojí Anton Grňo, neúspešný kandidát na všetko, na čo kandidoval.

„Náckovia“ majú s násilím skúsenosti

O policajnej brutalite na kotlebovom mítingu rečnil výkonný podpredseda ĽSNS a poslanec Národnej rady SR Andrej Medvecký a ako z tribúny vysvetľoval, oni „náckovia“, celým slovom nacionalisti, ako sám seba nazval, s tým majú bohaté skúsenosti. Vraj ho za účasť na mítingoch policajti v minulosti mlátili.

Medvecký je verným Kotlebovým súputníkom od čias slovenskej pospolitosti, keď spoločne s obľubou pochodovali v uniformách až nápadne pripomínajúce odev vojnových gardistov. To však nie je všetko, čo má „nácek“ Medvecký za ušami. Svoju nacionalistickú hrdosť si v minulosti potvrdil i na študentovi Dominikánskej republiky, ktorého zmlátil.

Z pozadia na nich ako usporiadateľ dozeral Anton Grňo, neúspešný kandidát na všetko, na čo kandidoval, a ktorého nikdy nikam nezvolili. Dokonca ani za primátora Bánoviec nad Bebravou. O Grňovi sme i my pred časom písali, keď sa promenádoval na predvolebnom mítingu kotlebovcov v Piešťanoch s portrétom Tisa na tričku a znakom na hrudi. Ten používali nacisti ako odkaz na údajne mimozemský pôvod ich árijskej rasy, ktorej vraj majú byť priami nasledovníci. Zrejme sa s tými mimozemšťanmi podľa symbolov, čo rád nosí, stotožňuje aj Grňo.

Na zraz kotlebovcov v Piešťanoch dorazil aj podľa svojich tvrdení počítačový analfabet, poslanec národnej rady Stanislav Mizík (vpravo).

Počítačový analfabet i mlčanlivý poslanec

Pred samotnými vystúpeniami na tribúne sa so svojimi zvítal aj piešťanský mestský policajt Stanislav Drobný, ktorý sa po štyroch rokoch v poslaneckej lavici vrátil späť na piešťanské chodníky. Niežeby v posledných voľbách za kotlebovcov nekandidoval, ale pozícia 29 na kandidátnej listine bola príliš ďaleko na to, aby sa z nej prepracoval do národnej rady.

So svojimi bývalými kolegami z poslaneckých lavíc sa zvítal v súčasnosti zasa už len piešťanský mestský policajt Stanislav Drobný (uprostred).

Na mítingu sme tiež zazreli poslanca kotlebovcov Petra Krupu, ktorý je povestný najmä tým, že mlčí, či Stanislava Mizíka, ktorý z rúk spravodlivosti za šírenie extrémistického materiálu na internete ušiel len vďaka svojmu tvrdeniu, že on to nemohol byť, lebo nevie robiť na počítači.

Dorazila aj povstalecká armáda

Svoju chvíľku slávy pred kamerami mobilov, ktorí s kotlebovcami nemajú nič spoločné a tí sa od nich dokonca niekedy dištancujú, si prišla zrealizovať aj skupinka podivínov, ktorá sa označuje ako povstalecká vláda. A keď už niekde narobia taký bordel, že dôjde trpezlivosť aj policajtom a tí ich predvedú na svoju služobňu, označujú sa za vojnových zajatcov.

Na mítingu s mobilmi v rukách boj za slobodu zvádzala i skupinka, ktorá si hovorí povstalecká vláda. Na snímke s čelenkou a maskáčovej bunde jej člen, ktorý si hovorí Feri Hasič .

V súvislosti s udalosťami v piešťanskom supermarkete cez video na sociálnej sieti dokonca vyzývali Rusko a jeho prezidenta Vladimíra Putina, aby inicioval zasadnutie bezpečnostnej rady OSN, ktorá by sa zaoberala piešťanským Lidlom. Túto uvrešťanú skupinku obskúrnych postavičiek si však užili aj veteráni SNP počas augustových osláv v Banskej Bystrici, ktorú narúšali vreskom do megafónu a pískaním na píšťalky.

Bojiskom sú predajne a zbraňou mobil

V neposlednom rade nesmieme zabudnúť ani na partiu, ktorá to celé v Piešťanoch 4. novembra začala. Nepatrí ani ku kotlebovcom, ani k dezorientovaným „povstaleckým bojovníkom“, táto skupinka sa vraj hlási k priaznivcom Fica, ale najmä jeho dvorného ľavicového extrémistu Ľuboša Blahu.

Skupinka antirúškarov, ktorá vo štvrtok 4. novembra nabehla do piešťanského supermarketu vyvolať konflikt s predavačkami a policajtmi. (Foto: FB Jozef Dobrotka)

Ide o skupinku približne dvadsiatich osôb v strednom veku, pochádzajú z okolia Topoľčian a Partizánskeho. Prezentujú silný odpor proti pandemickým opatreniam, vyzbrojení sú mobilmi a odhodlaním vyvolávať konflikty. Ich najdôležitejšou „zbraňou“ je však prístup na sociálne siete. Zverejňujú videá hádok s predavačkami, s policajtmi i so zamestnancami verejných inštitúcií.

Minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že táto skupinka provokatérov to dokonca ani nerobí zadarmo a vraj len plní biznis objednávku na destabilizáciu spoločnosti.

Oni síce hovoria, že s politikou nemajú nič spoločné, no v ich stopách organizuje akcie Marian Kotleba a Robert Fico ich agresívne vystupovanie prezentuje, že potrebujeme predčasné voľby, inak ich správanie je vraj dôkaz, že Slovensko prepadne do občianskych nepokojov po vzore týchto partií výtržníkov.

Piešťany s výtržníkmi pochopenie nemajú

V každom prípade počínanie „povstalcov“ a výtržníkov v kúpeľnom meste nepadlo na úrodnú pôdu. Aj v diskusiách pod článkami na túto tému na našej stránke na sociálnej sieti hádky s predavačkami a policajtmi u obyvateľov Piešťan pochopenie nenašli. Drvivá väčšina diskutujúcich agresivitu antirúškarov odsúdila.

V januári 2020 sa proti mítingu kotlebovcov postavili stovky piešťancov.

Kotlebovcom v našom meste ruže tiež nekvitnú, o čom svedčí protest obyvateľov mesta proti ich predvolebnému mítingu v januári v roku 2020, keď sa na ich stretnutí v objekte Malej scény MsKS na Ulici A. Dubčeka zišlo pár desiatok priaznivcov, ale pred budovou stáli stovky Kotlebových odporcov.

Minulotýždňový míting kotlebovcov v podstate tiež prebehol bez valného záujmu miestnych, pretože drvivá väčšina Piešťancov si uvedomuje, že skutočný zápas o životy sa v súčasnosti odohráva v zdravotníckych zariadeniach, nie v nákupných centrách či na ulici. A boj s covidom je záležitosť medicíny, nie politiky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela