Cyklista nie je posvätná krava

Téma cyklista verzus Kolonádový most či pešia zóna je v Piešťanoch zrejme večná. Dosť často do tejto témy zabŕdneme i my v Piešťanskom týždni. Naposledy sme zaregistrovali, že mestská polícia sa snaží v zmysle svojho zákonného statusu už po x-tý raz na Kolonádovom moste cyklistov „upratať“.

Nie každý cyklista má potrebu sa voziť po Kolonádovom moste. (Autor: pror)

Fotka policajtov na našom účte na sociálnej sieti pred mostom a krátky status k tomu v znení „Mestská polícia kontroluje dodržiavanie zákazu jazdy na bicykli cez Kolonádový most. Treba tlačiť!“ vzbudil pomerne rozsiahlu diskusiu.

Reakcie boli rôzne, ale v drvivej väčšine sa niesli v rovine: „Čo by sa stalo cyklistom, keby na ten kúsok zliezli z bicykla a nekľučkovali medzi mamičkami s kočíkmi a pešími??!!! Trochu ohľaduplnosti neuškodí!!!“

No našli sa komentáre v nasledujúcom duchu: „Ja by som to takto napísala… naozaj neviem, prečo tam nemôže byť kúsok pre cyklistov? Ale keby sa chcelo, všetko sa dá.“

Nami otvorená téma rozprúdila diskusiu na viacerých účtoch regionálne spätých s kúpeľným mestom. Aj tu sa našli príspevky za podporu jazdy na bicykli po Kolonádovom moste, no viac bolo takých, ktoré nabádali ľudí k ohľaduplnosti.

Takže aby nebol tento text chápaný ako „boj“ proti piešťanským cyklistom. A schválne píšem piešťanským, lebo neviem o žiadnom návštevníkovi kúpeľného mesta, ktorý by sem dorazil bicyklovať sa, a už vôbec nie preto, aby mohol jazdiť na svojom tátošovi po Kolonádovom moste. Zosadnúť z bicykla na tomto úseku majú problém naozaj hlavne miestni.

Už viackrát som sa venoval téme aj spôsobom, že som do terénu vyrazil s hliadkou mestskej polície. A môžem smelo potvrdiť, že bicyklovať sa tam, kde sa nemá, je vo väčšine záľubou len Piešťancov. Ale ak niekto tvrdí, že otvorenie pešej zóny a Kolonádového mosta pre cyklistov je v záujme podpory turizmu, len egoisticky zavádza a ospravedlňuje tým svoju darebnosť.

Piešťany sú kúpeľným mestom so všetkými charakteristikami, ktoré to prináša. Smerujú sem návštevníci so svojimi pohybovými diagnózami za zdraviu prospešnou liečivou vodou či rodiny s malými deťmi na nedeľnú prechádzku za zmrzlinou či len tak na promenádu.

A tak naozaj zosadnúť z bicykla na Kolonádovom moste či na pešej zóne a byť k návštevníkom Piešťan ústretový je to najmenej, čo môžete pre svojich hostí urobiť. Lebo cyklista naozaj nie je tá povestná indická posvätná krava.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela