Podoby džezu

  • Kultúra a spoločnosť / Rádio Piešťany
  • 18. júla 2021, 11:09

Milí priatelia džezu s dobrej hudby, majstrami Európy sú Taliani! Presne jeden mesiac trval futbalový ošiaľ. Vrchol európskeho zápolenia o titul najlepšieho mužstva najpopulárnejšej loptovej hry priniesol viacero noviniek, organizačných zmien nielen tých, ktoré vyvolala pandémia.


Jano Babič (Autor: red)

Hralo sa v metropolách Európy od Petrohradu po Rím, zapojila sa nová technika virtuálnej asistencie rozhodcu. Každá z týchto zmien vyvolala polemiky. Pre niekoho bolo cestovanie od zápasu k zápasu nevýhodou, niekomu prinieslo nečakané výhody. Použitie systému VAR má tiež viacero pohľadov. Niektoré verdikty laserovej techniky sú užitočné – napríklad posúdenie celého objemu lopty za bránkovou čiarou, ale v niektorých situáciách sa vytráca ľudský faktor, ktorý je v podstate pôvodcom danej situácie.

Hráč v zápale hry nemôže zaregistrovať polohu svojho kolena, ktoré je o päť centimetrov pred obrysom obrancovho tela. Dá gól, ale jeho radosť zruší obrazovka, na ktorej sa preukáže priestupok proti pravidlám v zmysle postavenia mimo hry, o ktorom pôvodca priestupku, teda hráč, nevedel a ani ho nemohol ovplyvniť. Podobne je to pri posudzovaní nedovolených zákrokov alebo hrania rukou, kde by mal byť rozhodujúcim činiteľom – rozhodca. A ešte jeden fakt. Po rozhodnutí technikou prichádza fanúšik o nevyhnutné posedenie po zápase a nasledujúcu oduševnenú debatu, či to „ofsajd“ bol alebo nebol…

Majstrovstvá priniesli aj mesiac rodinných nepokojov, ktoré sa niekedy museli riešiť nákupom druhého televízora. Futbal je vôbec ekonomicky veľmi náročný vo všetkých ukazovateľoch. V jeho sfére sa pohybujú pre bežného smrteľníka nepredstaviteľné sumy. Televízne prenosy, reklamy, vstupné, platy hráčov. Áno, futbal je populárny šport, lákajúci státisíce fanúšikov, ale odmeny sú niekedy neadekvátne v porovnaní s dôležitosťou a schopnosťami iných profesií. Hráčove zručnosti – alebo znožnosti – snaha, kondícia, oddanosť, srdce sú vlastnosti, ktoré treba oceniť. Ale musí byť plat špičkového futbalistu stokrát väčší než plat špičkového kardiológa? Milujem futbal a verím, že v budúcnosti sa upravia pri pravidlách futbalu aj pravidlá narábania s jeho financovaním.

Aj džez má svoje vrcholové podujatia. Jedno sa chystá v našej blízkosti. Na Zelenej vode sa 23. a 24. júla začína druhá desiatka Open Jazz Festu. Rádio Piešťany je mediálnym partnerom osvedčeného podujatia. Jedenásty ročník je výborne obsadený, pripravený je pestrý program špičkových domácich a zahraničných sólistov a kapiel. Po tretíkrát zaznie festival Zvuk for Modra. Od 23. do 25. júla nádvorie historickej radnice, nemecký evanjelický kostol a Cuvée ožijú zvukmi (nielen) džezu. Debutový album chystá džezové trio Treetop – netradičná kombinácia trombónu, akordeónu a kontrabasu.

O tom všetkom budú Podoby džezu na Rádiu Piešťany, na stretnutie v nedeľu o 20. hodine sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela