Recepty z kuchyne herečky Anky Šiškovej: „Svatební koláčky“
Sériu receptov publikuje vo svojej knihe s názvom Nič lepšie nepoznám slovenská herečka Anna Šišková.
„Svatební koláčky“ od mojej netere zo Sokolova
Potrebujem: 400 g polohrubej múky, 3 žĺtky, 1 šálku oleja, 1/2 balíčka kvasníc, 6 kopcovitých lyžičiek cukru, soľ, 1/4 litra mlieka
Posýpka: 1/2 masla, 4 lyžice cukru, šálka hrubej múky
Najskôr si z vlažného mlieka urobím kvások. Asi do šálky teplého mlieka rozdrvím 1/2 balíčka kvasníc, ocukrím a pridám lyžicu múky a zamiešam. Keď sa kvások zdvihne, nalejem ho do misy s múkou, soľou, olejom a mliekom, v ktorom je rozmiešaný cukor, a miesim. Mám na to stroj, ak ho nemáte, musíte ručne nadvihovať cesto veľkou varechou, až kým sa neoddeľuje od misy. Hodinu nechám kysnúť.
Tvarohová náplň: 2 tvarohy, 1 žĺtok, vanilkový cukor, kryštálový cukor, hrozienka
Orechová náplň: 150 g mletých orechov, citrónová šťava aj kôra, práškový cukor, 3 žĺtky
Lekvárová náplň: lekvár
Maková náplň: 150 g pomletého maku, práškový cukor, 1/2 dl teplého mlieka
Cesto si vyvaľkám a pohárom vykrajujem kolieska s priemerom asi 7 cm. Dovnútra dám lekvárovú alebo makovú náplň, zabalím koliesko, otočím naopak, potriem rozšľahaným vajíčkom a navrch dám tvaroh alebo orechy. Ale môžete skúsiť čokoľvek. Vymastím plech Herou alebo masťou a pečiem pri 180 °C asi dvadsať minút. Takéto malinké sú veľmi chutné, ale ak nemáte čas alebo trpezlivosť, môžete urobiť aj veľké moravské koláče. Ale bude ich menej.