Odpad ako luxusný tovar

Odpadové hospodárstvo na Slovensku prechádza zmenami. Najväčšou je zásadný rast ceny za nakladanie s odpadom, a to najmä v prípade, keď končí na skládkach. Prehľad o cenách bežných tovarov a služieb máme väčšinou dobrý, no pri odpade zväčša ani netušíme, koľko obce a mestá či samotné domácnosti jeho likvidácia stojí.

(Autor: red)

Zmesový komunálny odpad na Slovensku mnoho rokov končil prevažne na skládkach a náklady boli stabilné, tomu však odzvonilo. Odpadové hospodárstvo prechádza zmenami. Jedným z dôsledkov je nárast nákladov za spracovanie odpadu, predovšetkým za uloženie na skládkach.

Náklady na zabezpečenie zberu, prepravy, zhodnotenie a zneškodňovanie odpadu vyšli piešťanskú mestskú pokladňu za rok 2020 na sumu 2 514 968 eur. Koľko je to však peňazí za jednu bežnú domácnosť, jeden kontajner s komunálnym odpadom či jeden smetný kôš z domácnosti, si však vie len málokto predstaviť. Poďme si teda za pomoci matematiky prvého stupňa základnej školy spočítať, koľko nás reálne v kúpeľnom meste stojí nosenie odpadu na smetisko.

Podľa posledného sčítania majú Piešťany 27 820 obyvateľov. Sumu, ktorú mesto vlani za likvidáciu komunálneho odpadu zaplatilo, vydelíme počtom obyvateľov a vyjde nám hodnota 90 eur na jeho likvidáciu za každého obyvateľa kúpeľného mesta ročne. Denne je to suma na každého Piešťanca vrátane novorodencov 24 centov, pri štvorčlennej domácnosti jedno euro.

To je reálna cena za vyprodukovaný komunálny odpad uložený v chotári na okrajoch miest či obcí. Avšak podľa analytikov to má byť v najbližšom období až dvojnásobok. To sú dve eurá denne za priemernú domácnosť za to, že mám kam vyniesť smetný kôš.

Čo teda s tým, že si bordelom zanášame krajinu a navyše musíme za to platiť veľké peniaze. Jednou z ciest je dôsledná separácia a zhodnotenie odpadu, ktorý sa tak sčasti premení na surovinu do výroby. To však luxus vo vynášaní smetí do našich lesov a polí až tak úplne nevyrieši.

Najpodstatnejšie na zamedzení nárastu ceny skládkovania odpadu sa podpíše len jeho energetické zhodnotenie. To znamená, že čo zostane po jeho separovaní, by skončilo v spaľovni a odpad by sa zmenil na elektrickú energiu či teplo pre domácnosti.

Inak sa budeme musieť zmieriť s tým, že vynesenie smetného koša z domácnosti je fakticky luxusný tovar a komunálny odpad končiaci na našich lúkach a poliach je hanebný odkaz nášho vzťahu k prírode pre budúce generácie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 20. mája. Tento deň Medzinárodným dňom klinických experimentov, Medzinárodným dňom stepu a Svetovým dňom masmédií. Meniny má…
  • 20.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 20. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard