S nutriami už majú problém aj v chránenej krajinnej oblasti

Nutria riečna požiera vodné vtáctvo, môže prenášať choroby na deti aj spôsobovať škody za milióny eur. Píše o tom už i Slovenská informačná agentúra.

Prikrmovanie nutrií sa neskončilo - táto fotografia je z nedele 2. mája. (Autor: am)

Slovensku chýba akčný plán na likvidáciu inváznych druhov. V rozhovore pre agentúru SITA to povedal krajinár Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Záhorie Dušan Valachovič. Na absenciu plánu na likvidáciu inváznych druhov upozornila Európska únia celkovo 18 členských krajín. V CHKO Záhorie predstavuje hrozbu najmä nutria riečna, väčší hlodavec podobný bobrovi, ktorá sa prirodzene vyskytuje v Čile, Argentíne, Paraguaji, Uruguaji či Bolívii, a do Európy bola zavlečená pre záujem o jej kožušinu.

Nutria riečna predstavuje riziko pre poľnohospodárstvo aj ľudí. Zvykne totiž požierať korene rastlín v bezprostrednej blízkosti vodných tokov, čím spôsobí uvoľnenie svahu, ktorý padá do toku. Škody spôsobené jej činnosťou môžu podľa Valachoviča dosahovať milióny eur. Okrem koreňov rastlín sa živí aj vodným vtáctvom hniezdiacim v trstinách, čím často ohrozuje aj vzácne druhy. Nutria nie je veľmi plachá, takže sa nechá ľuďmi prikrmovať či pohladiť. Na človeka však môže preniesť choroby.

„Na Slovensku nutria nemá prirodzeného predátora a je schopná sa rýchlo rozmnožovať. Ročne môžu mať nutrie aj štyri alebo päť vrhov,“ povedal Valachovič. Problém spočíva v tom, že kým dravce sú aktívne cez deň, nutria dosahuje vrchol svojej aktivity hlavne v noci. Jediným možným riešením tak bude cielená likvidácia. Tá sa úplne podarila napríklad vo Veľkej Británii či niektorých štátoch Spojených štátov amerických. V Británii sa likvidácia uskutočňovala najmä v období mrazov, keď sa nutria nemôže schovať pod vodnú hladinu. Poľovníci zo Spojeného kráľovstva pritom použili na odlov nutrie kombináciu odstrelu a pascí či odlov pomocou poľovníckych psov.

SITA

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
pondelok, 29. apríla 2024
Meniny má Jarmila, zajtra Lea