Letná osviežujúca španielska polievka SALMOREJO

  • Kultúra a spoločnosť
  • 11. septembra 2015, 08:39
  • Autor:www.spanielsky-vtacik.sk

Prázdniny sú za nami, blíži sa jeseň, tak neváhajte a ako spomienku na slnečné dni si pripravte letnú osviežujúcu polievku – španielske Salmorejo (čítaj salmorecho)!

Potrebujeme:
kilogram rajčín, 10 ks pečiva, strúčik cesnaku, soľ, 2 vajcia, 1,5 dl panenského olivového oleja, sušenú španielsku šunku alebo tuniaka v konzerve

Postup:
Rajčiny, najlepšie s mäsitou dužinou, rozkrojíme priečnym rezom na dve polovice a miernym zatlačením z nich odstránime väčšinu semienok a vyrežeme aj stopkovú korunku. Rozpolené paradajky pokrájame na menšie kusy a dáme do vyššej nádoby alebo mixéra, kde ich doplníme pokrájaným pečivom, najlepšie bielym so striedkou typu bageta alebo klasickými rožkami v pomere 1:1. Pridáme pokrájaný strúčik cesnaku. Nezaškodí ho predtým posoliť. Mixujeme dohladka spolu s natvrdo uvareným vajcom a trochou soli. Ku koncu pridáme kvalitný panenský olivový olej, ešte asi 20 sekúnd domixujeme a hotovú, hustejšiu tekutinu, dáme do chladničky odležať minimálne na dve hodiny. Najlepšie ale chutí dlhšie „odstáta“ polievka, podobne ako kapustnica či guláš.
Servírujeme v miskách alebo hlbokých tanieroch, vrch ozdobíme pokrájaným natvrdo uvareným vajíčkom a na kocky nakrájanou sušenou španielskou šunkou. Chutný je aj variant s tuniakom, konzervovaným v olivovom oleji.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 8. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Bývalý hotel v lokalite Sĺňava II, na Odborárskej ulici v obci Banka, ktorý dlhé roky chátral, vo štvrtok 26. júna…
  • 04.07.2025, 00:01
  • Spravodajstvo
Dnes je štvrtok 4. júla. Tento deň je Medzinárodným dňom proti chovu delfínov v zajatí. Meniny má Prokop.
  • 04.07.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 4. júla 2025
Meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod