Posuňte prechádzku v okrese na vyšší level – upracte brehy Sĺňavy

Čistenie brehov Sĺňavy sa začalo. Nevyzerá tak ako po minulé roky, keď aj 10-20-členné partie vybehli spolu von a strávili voľný čas zbieraním odpadkov. Nápomocní nebudú v organizovanej podobe ani žiaci a študenti miestnych škôl či napríklad úradníci. Iniciatíva zostáva na dobrovoľníkoch z radov jednotlivcov. Ako na to, ak sa chcete zapojiť?

Na oboch brehoch Váhu sa nachádzajú naplaveniny všetkých druhov. (Autor: am)

Tohtoročné čistenie brehov vodnej nádrže Sĺňava, ktoré organizuje TJ Bezovec, sa začalo posledný februárový piatok. Ľudia, ktorým nie je ľahostajná podoba zelene, na ktorej sa nielen priamou bezohľadnosťou neporiadnikov, ale aj vďaka naplaveniu zachytia kilá odpadkov, si môžu prísť po odpadkové vrecia do bufetu Dino.

„Ľudia chceli zbierať aj tento rok, preto sme sa rozhodli spraviť to individuálne, keďže sa nemôžu stretávať. Funguje to tak, že dobrovoľníci si prídu zobrať vrecia, ktoré sú na plote, sami si zvolia, kde a koľko budú zbierať a Služby mesta Piešťany potom tento odpad s multikárou odvezú,“ porozprával Michal Fiala s tým, že poskytnúť vie i rukavice.

Podľa toho, čo si ako jeden z organizátorov zatiaľ všimol, chodia spolu zbierať najčastejšie dvaja-traja ľudia, napríklad manželia, partneri. Pri zbieraní sa snažia aj separovať, do čiernych vriec ide komunálny odpad, do žltých plastový. Dobrovoľníci budú mať čo robiť, aby všetko vyzbierali. „Tento rok je tu toho viac. V novembri prišla veľká voda a s ňou aj veľa naplaveného odpadu,“ priblížil Fiala.

Nemusíte sa teda báť, že by ľudia za týždeň stihli vyzbierať všetko, čo na brehoch bolo. Neporiadku je v zeleni dosť, stačí len zájsť trošku ďalej. A ak by niekto chcel čo najmenšiu spoločnosť pri zbieraní a, naopak, čo najviac dostupných smetí, vybrať sa môže aj na opačnú stranu Váhu – na stranu Banky a Ratnoviec. Okolie Sĺňavy až po Ratnovskú zátoku patrí do katastra Piešťan a je tam veru čo zbierať, keďže táto časť je pre výletníkov i zberačov o čosi menej atraktívna.

Niektorí dobrovoľníci nechávajú vrecia priamo na mieste, kde odpad vyzbierajú, iní ho nosili až k Dinovi. „Najvhodnejšie je nechať vrecia priamo na mieste zberu, určite nie na vale, ale pod ním, riadne zaviazané,“ poznamenal Fiala s tým, že pracovníci Služieb mesta Piešťany chodia minimálne raz do týždňa po hrádzi, aby vyniesli tamojšie smetné koše, takže si vrecia všimnú. A tak aj vďaka iniciatíve organizátorov, dobrovoľníkov a súčinnosti služieb mesta bude jarné športovanie a „vychádzkovanie“ po vale príjemným zážitkom, a nie pohoršovaním sa nad množstvom odpadu v prírode.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela