Šafran pravý patrí medzi najdrahšie korenia
Šafran pravý (Crocus sativus), príbuzný našich jarných krokusov, patrí medzi najdrahšie korenia. V súčasnosti viac ako 95 percent produkcie dodáva Irán, kde je súčasťou každodenného života. Ďalšími pestovateľmi sú India, Čína, Maroko, Grécko či Španielsko. Najkvalitnejší pochádza z indického Kašmíru, v Európe ho ale nezoženieme.
Správna zrelosť trvá pomerne krátko. Zber sa začína koncom októbra a nesmie trvať dlhšie ako 20-25 dní. Na jeden kilogram úrody treba viac ako 100-tisíc blizien šafranu pravého. V kvete sa nachádzajú tri blizny dlhé dva až tri centimetre. Bledofialové kvety sa zbierajú od svitania asi do deviatej hodiny ráno, neskôr strácajú kvalitu. Zvyšok dňa zberači kvety ručne čistia od okvetia.
Pre vysokú cenu šafran od nepamäti nahrádzali iné falošné koreniny. Neulakomte sa na šafran s nízkou cenou, často ide o blizny svetlice farbiarskej! Takisto treba uprednostniť celé blizny a nie pomletý šafran s prímesou iných korení, ako napríklad kurkuma a pod. Šafran sa používa na dochutenie mäsa aj sladkých jedál. V Iráne sa dáva do ryže, k mäsu, nádhernú žltú farbu dodá sladkým dezertom, koláčom, ale je aj súčasť nápojov, napríklad čaju. Pri používaní väčšieho množstva ale jedlo zhorkne. V Maroku sa používa aj na liečenie či farbenie látok a koží.
Hľuzy jarného aj jesenného (pravého) šafranu sa sadia v auguste do suchej kamenistej pôdy. Hĺbka výsadby je 5-7 cm. Keď sa rastline prostredie nepáči, pomocou tzv. chodúľového koreňa sa hľuza vytlačí na povrch. Jarné krokusy sú odolnejšie, jesenné citlivejšie. Hľuzy sadíme do skupín po 3-7 kusov, viac vyniknú a odmenia sa krásnym kvitnutím. V našich podmienkach je získavanie korenia problematické, preto sa väčšinou uspokojíme s okrasnými kvetmi.