Recepty starých materí: Štedrý koláč

  • Kultúra a spoločnosť
  • 30. júla 2015, 08:25
  • Autor:vd

Prinášame vám seriál receptov našich starých materí. Dávne jedlá z múky, kapusty, masti, zemiakov, fazule a iných tradičných surovín sa stále objavujú na stoloch v domácnostiach krakovianskych gazdiniek. Ak máte doma viacero šikovných rúk, niekedy stačia aj dve, skúste si upiecť štedrý koláč podľa receptu Anny Kubranovej. A potom si utrite „papuľku.“ Len nie do vechťa!

Budete potrebovať:
Cesto ako na kysnuté koláče – každá gazdinka má svoj recept.

Plnky:
Tvarohová – do tvarohu pridáme lyžicu smotany, cukor a vanilku, vymiešame.
Orechová – dáme zovrieť asi 0,75 dl mlieka s vanilkou a cukrom a pridáme mleté orechy.
Maková – pripravujeme ako orechovú, ak môžeme, pridáme pár lyžíc redšieho džemu.
Plnky musia byť trochu redšie.

Postup: Z vykysnutého cesta si urobíme malý bochník, ten rozgúľame na kruh alebo ovál. Dáme na vymastený plech, urovnáme rukou. Plnky dáme do mikroténového vrecka, odstrihneme rožtek a od stredu dávame plnky v takomto poradí: tvarohová, orechová, maková. Upečieme a krájame na špice. Môžeme posypať cukrom a vanilkou a potrieme rozpusteným maslom.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 3. novembra. Tento deň je Sviatkom sv. Huberta, patróna poľovníkov. Meniny má dnes Hubert.
  • 03.11.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Ako uvádza predkladateľka návrhu rozpočtu Mestskej knižnice v Piešťanoch pre rok 2026, jej riaditeľka Margita Galová, pri zostavovaní rozpočtu knižnice…
  • 03.11.2025, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je nedeľa 2. novembra. Tento deň patrí Pamiatke zosnulých.
  • 02.11.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 4. novembra 2025
Meniny má Karol, zajtra Imrich