Bohatá snehová nádielka vraj cestárov prekvapila

Posledné dni sa niesli aj v Piešťanoch najmä v znamení na pomery kúpeľného mesta bohatej snehovej nádielky. S prvými vločkami dopadajúcimi na miestne komunikácie sa zjavili i komentáre na sociálnej sieti na tému zaspatých či zaskočených cestárov. A keďže minulý týždeň doslova v rozmedzí pár hodín z nulovej vrstvy pribudlo vyše päť centimetrov snehu, problémy v zjazdnosti ciest a schodnosti chodníkov nastali takmer okamžite.

(Autor: Peter Fiala)

Zisťovali sme preto u riaditeľky Služieb mesta Piešťany (SMP), Hany Dupkaničovej, ako to je so zimnou údržbou v kúpeľnom meste a či ich sneh v januári naozaj zaskočil.

Akým spôsobom prebieha zimná údržba ciest a chodníkov v Piešťanoch? Koľko sa v prípade intenzívneho sneženia zapája osôb a aká technika?

Zimná údržba mestských komunikácií je vykonávaná na základe Programu zabezpečenia zimnej údržby mestských komunikácií v Piešťanoch – sluzbymesta.sk/zimna-udrzba/ a Operačného plánu Zimnej údržby. Na základe počtu zamestnancov SMP a množstva techniky pracujú dve pohotovostné posádky. Ide o 16 kusov techniky s obsluhou. Okrem nej pracujú štyri skupiny ručných odhŕňačov a skupina internej podpory. Celkovo pri jednom výjazde je v teréne približne 55 ľudí počas bežnej pracovnej doby.

Aké podmienky musia byť splnené, aby stroje a ľudia vyrazili do ulíc a začali odpratávať sneh?

Program zimnej údržby hovorí o odstraňovaní snehu od výšky päť centimetrov, ale závisí to od druhu snehu (mokrý, suchý) a od predpovedi a vývoja počasia na najbližšie hodiny. Výjazd techniky riadi týždenný dispečer. Ide o jeho rozhodnutie a zodpovednosť.

Máte určené priority, kde začínate a ktoré ulice či chodníky nechávate na koniec poradia?

Mesto je rozdelené do úsekov podľa druhu zasahujúcej techniky. Priority sú nemocnica, poliklinika a hlavné mestské komunikácie.

Aký druh posypového materiálu máte k dispozícii a kde aký druh môžete použiť?

Na posyp používame kamennú drť frakcie 4-8 milimetrov, piesok a vodný roztok Solmagu S (ten iba v druhom ochrannom pásme vodných zdrojov). V meste nie je možné použiť bežnú cestársku soľ z dôvodu ochrany podzemných vôd.

S akými problémami sa pri odpratávaní snehu najčastejšie stretávate?

So zaparkovanými automobilmi a s vyvážaním snehu zo súkromných dvorov na cestu. Problém máme tiež s úzkymi a tým pre techniku neprejazdnými chodníkmi a niektorými cestami.

Je vôbec možné s ľuďmi a technikou, ktorú máte k dispozícii, zabezpečiť stopercentnú zjazdnosť ciest za akéhokoľvek počasia?

Zjazdnosť a schodnosť vieme zabezpečiť. Nevieme zabezpečiť službu v krátkom časovom horizonte, t. j. nevieme byť naraz všade. Technika vie svoj pridelený úsek zabezpečiť približne do dvoch hodín, avšak ručné dočistenie je časovo omnoho náročnejšie. Určite nevieme zabezpečiť stopercentné udržiavanie chodníkov. Sme nesmierne radi a ďakujeme obyvateľom, ktorí upracú chodníky okolo svojich nehnuteľností v zime aj v lete.

V prípade, ak sa skončí intenzívne sneženie, koľko vám trvá spriechodniť a spojazdniť všetky chodníky a cesty v meste?

Úseky sa dočisťujú opakovane viackrát, záleží to od množstva snehu a jeho konzistencie (suchý – mokrý).

Riaditeľka SMP Hana Dupkaničová chce zároveň poďakovať ochotným obyvateľom, ktorí aj napriek tomu, že už nemajú zákonnú povinnosť, stále sa starajú o chodníky priľahlé k ich nehnuteľnostiam. Počas letných dní zabezpečujú ich čistotu a v zime popri svojich domoch či bytovkách odpracú sneh či ľad.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela