Recepty starých materí: Kapustné pery
Prinášame vám seriál receptov našich starých materí. Dávne jedlá z múky, kapusty, masti, zemiakov, fazule a iných tradičných surovín sa stále objavujú na stoloch v domácnostiach krakovianskych gazdiniek. Ak máte doma viacero šikovných rúk, niekedy stačia aj dve, skúste si uvariť kapustné pery podľa receptu Anny Kubranovej. A potom si utrite „papuľku.“ Len nie do vechťa!
Budete potrebovať: šesť väčších zemiakov, soľ, hladkú múku – toľko, aby vzniklo lahodné cesto, kyslú kapustu a cibuľu
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a postrúhame najemno.
Pridáme toľko hladkej múky s trochou soli, aby vzniklo lahodné, nie tvrdé cesto. Dobre spracujeme a rozgúľame – nie veľmi tenko. Vykrajujeme kolieskom, ktoré sa používa aj na pirohy. Do stredu dáme lyžičku na cibuľke udusenej kvasenej kapusty. Stlačíme a dáme variť do vriacej vody. Keď pery vyplávajú na povrch, sú uvarené. Vyberieme ich, opláchneme vodou a na tanieri ich posypeme opraženou cibuľkou. Môže byť aj slanina.
Z tohto cesta sa robia aj takzvané stískance. Vyvaľkáme kruh ako palacinka, potrieme kačacou masťou, poskladáme na polovicu alebo na tretinu, posolíme a dáme na vymastený plech upiecť. Sú výborné s kyslou polievkou.