Bylinkárka radí: Trnky na žalúdok, dnu aj srdce

  • Príroda
  • 17. novembra 2020, 00:01

Bylinkárka Anna Kopáčová z Vrbového sa alternatívnou liečbou zaoberá od chvíle, keď sama potrebovala pomoc. Je držiteľkou certifikátu, ktorý ju oprávňuje pestovať a spracovávať liečivé rastliny. Pozná všetky bylinky, ktoré rastú v našich lesoch, na lúkach i v záhradách. Náš seriál voľne nadväzuje na sériu článkov, ktoré sme už uverejnili v minulosti. Tentoraz vám Anna Kopáčová predstaví slivku trnkovú.

Slivka trnková bola známa už v antike. (Autor: sk.wikipedia.org/pixabay.com)

Slivka trnková (Prunus spinosa) je hustý tŕnistý ker. Tŕnité bočné konáriky má lysé, listy rastú až po odkvitnutí rastliny, sú elipsovité a na okrajoch pílkovité. Slivka trnková narastie do výšky 3 metre, kvitne bielymi kvietkami od marca do mája. Plody sú guľaté kôstkovice trpkokyslej chuti a tmavomodrej farby. Rastie po okrajoch lesov, v krovinách, na medziach, slnečných svahoch.

Slivka trnková nazývaná trnka bola známa už v antike, kde sa používala proti hnačkám a na vyhnanie parazitov z organizmu. Známa abatiša Hildegarda píše, že pomáha liečiť problémy so žalúdkom, dnu a srdce. Pamätám si moju babičku, ako dávala do vázy vetvičky slivky trnkovej, lebo verila, že zaženú všetky choroby z obydlia. Kedysi sa z plodov slivky trnkovej pálila domáca trnkovica, dnes si z nich môžeme spraviť sirup alebo džem.

V kvetoch sa nachádzajú účinné látky, ako sú flavónové glykozidy, minerálne látky, sacharidy, triesloviny a v plodoch kyanogénny glykozid, antokyánový glykozid, pektín, organické kyseliny, kyselina askorbová, vláknina a hlavne veľké množstvo vitamínu C, vitamíny A, E. Kvety nám prečistia organizmus, krv, vylúčia prebytočný sodík, a tak majú blahodarný vplyv na obličky, znižujú spodnú hladinu krvného tlaku, zmierňujú zápaly v cievach a v močovom systéme, zlepšujú látkovú premenu, upravujú metabolizmus a trávenie, zlepšujú imunitu, znižujú hladinu cukru v krvi. Plody sa používajú pri hnačkách, upravujú nadúvanie, pri zápaloch slizníc v ústnej dutine. Slivka trnková má protizápalové, močopudné, dezinfekčné, protidiabetické a sťahujúce účinky.

Upozornenie: Pri vyšších dávkach môžu byť plody toxické, preto dávkovanie nezvyšujeme a nepredlžujeme ani dobu liečenia. Kvet sa môže užívať dlhodobo.

Čaj z kvetov

Potrebujeme: 1 ČL čerstvých alebo sušených kvetov slivky trnkovej, 2,5 dl vody

Postup: Čerstvé alebo sušené kvety zalejeme vriacou vodou, 10 minút lúhujeme, precedíme a dvakrát denne užijeme. Užívame tri týždne, týždeň prestávka a takto môžeme viackrát zopakovať. Čaj je vhodný na prečistenie organizmu a krvi, vylúči prebytočný sodík, a tak má blahodarný vplyv na obličky, znižuje spodnú hladinu krvného tlaku, zmierňuje zápaly v cievach, zlepšuje látkovú premenu, upravuje metabolizmus, zlepšuje imunitu.

Čaj z listov

Potrebujeme: 1 ČL čerstvých alebo sušených listov slivky trnkovej, 2,5 dl vody

Postup: Čerstvé alebo sušené listy zalejeme vriacou vodou, 15 minút lúhujeme, precedíme a dva až trikrát denne užijeme. Užívame 14 dní, ďalších 14 dní prestávka a takto môžeme viackrát zopakovať. Čaj je vhodný na zníženie cukru v krvi.

Čaj z plodov

Potrebujeme: 1 PL čerstvých alebo sušených plodov slivky trnkovej, 3 dl vody

Postup: Čerstvé alebo sušené plody povaríme 5 minút vo vode. Ďalších 15 minút lúhujeme, precedíme a užijeme. Užívame pri hnačkách a proti nadúvaniu. Čaj užívame až do vyliečenia.

Elixír z plodov

Potrebujeme: 100 g čerstvých plodov slivky trnkovej, 7 dl pálenky alebo liehu, 7 dl pohár, 2 PL medu

Postup: Čerstvé plody rozpučíme a dáme do pohára, zalejeme liehom alebo pálenkou a lúhujeme jeden mesiac. Občas pretrasieme. Precedíme, pridáme med, dobre zamiešame a denne užijeme 1 PL elixíru. Je vhodný na úpravu trávenia a metabolizmu, zmierňuje zápalové reakcie pri bolestiach žalúdka, posilňuje imunitný systém, pri rekonvalescencii podporuje proces výstavby organizmu, pri nechutenstve, veľmi vhodný pri zvýšenej psychickej záťaži. Starším ľuďom elixír dodá energiu a obnoví vitalitu.

Kloktadlo z plodov pri zápaloch úst

Potrebujeme: 1 PL čerstvých alebo sušených plodov slivky trnkovej, 1/2 l vody

Postup: Čerstvé alebo sušené plody povaríme 20 minút vo vode na miernom plameni. Ďalších 20 minút lúhujeme, precedíme a pri zápaloch ústnej dutiny počas dňa kloktáme. Robíme tak až do vyliečenia.

Pleťová maska

Potrebujeme: 10 ks čerstvých rozpučených plodov slivky trnkovej, 1 PL medu, 1 PL kyslej smotany

Postup: Čerstvé rozpučené plody, med a kyslú smotanu zmiešame spolu a nanesieme na tvár. Necháme pôsobiť 15 minút a nakoniec umyjeme teplou vodou. Pleťová maska nám zvláčni pokožku.

Trnkový likér

Potrebujeme: 2 l čerstvých plodov slivky trnkovej, 10 ks klinčekov, 2 ks celej škorice, 2 l domácej pálenky, rumu či vodky, 600 g kryštálového cukru, 1/2 l vody

Postup: Trnky umyjeme, rozmačkáme a aj s kôstkami dáme do väčšej sklenej nádoby. Pridáme klinčeky a škoricu, dolejeme alkohol podľa chuti a šesť týždňov necháme odpočívať. Občas premiešame. Precedíme. Urobíme si sirup zastudena – kryštálový cukor miešame vo vode, až kým sa nerozpustí, a nalejeme ho do likéru, premiešame a naplníme do fliaš. Odložíme na tmavé a chladné miesto. Užívame 1 PL trikrát denne. Trnkový likér je vhodný na trávenie.

Anna Kopáčová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard