Na Juhu plánujú vodné ihrisko i oázu pre seniorov

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 22. augusta 2020, 00:02

Mesto Piešťany plánuje na sídlisku Juh vybudovať parkovú zónu, kde nájdu útočisko deti, stredná generácia, ale aj seniori. Oblasť má navyše zlepšiť mikroklímu v okolí, keďže má byť vytvorená na báze vodozádržných opatrení. Mesto obyvateľov o projekte informovalo v stredu 12. augusta v mestskej knižnici.

Vypočuť si informácie o projekte prišli do knižnice viacerí obyvatelia Piešťan. (Autor: am)

Prevažne obyvatelia bytových domov, ktorých sa má celá plánovaná rekonštrukcia týkať, si prišli vypočuť, aké plány má radnica s okolím ich domácností. Ambiciózny projekt, vďaka ktorému pribudne vodné ihrisko pre deti, lavičky, oddychová zóna spolu s cvičebnými prvkami pre seniorov a pritom bude brať ohľad na chodníky, ktoré si ľudia rokmi vychodili, plánujú financovať z európskych fondov.

Obyvateľom ho predstavila krajinná architektka Eva Wernerová: „Cieľom projektu je hlavne využiť možnosti, ktoré ponúka Európska únia cestou výziev na budovanie vodozádržných opatrení. Je to teraz veľmi horúca téma vo všetkých mestách a je logická, pretože sme prišli na to, že keď zachytíme dažďovú vodu, budeme mať chladnejšie, budeme využívať najlepšiu vodu, aká na zemi existuje, budeme mať krajšie stromy, porasty, parky.“

Na projekty, ktoré sa práve o zachytávanie vody snažia, mestá teraz môžu využiť európske peniaze. „My sme dostali za úlohu naprojektovať parkové územie pre veľké sídlisko s niekoľkými tisíckami ľudí – pre Juh. Táto lokalita nemá také parkové územie, ktoré by mohli na oddych a relax využívať seniori, rodiny s deťmi aj stredná generácia. Podujali sme sa preto spojiť dve veci, vytvoriť pre ľudí park a súčasne využiť ponuku financií na vodozádržné opatrenia, ktoré práve v tomto území vieme využiť štyrmi spôsobmi,“ uviedla krajinná architektka, pričom dodala, že spolu s ostatnými si myslí, že projekt môže mať veľkú nádej na získanie financií.

Okrem toho, že na povrchu pribudnú lavičky, ihrisko, stolíky, ale napríklad i pergola obrastená popínavými rastlinami, zmeny nastanú aj pod povrchom. Umiestnená tam má byť plytká dlhá vaňa, do ktorej bude stekať voda z celého územia parku. Čo ľudia neuvidia, že ešte viac vody sa zachytí zo striech okolitých štyroch obytných domov. Bez akýchkoľvek zásahov na bytovkách bude voda namiesto v kanalizácii končiť vo vodozádržnej nádrži, kde sa zhromaždí. Keď jej bude veľa, bude prepadať do klietkového systému pod trávnikom a odtiaľ sa bude pomaly a postupne vsakovať do okolia, poskytovať vlahu pre rastliny, živočíchy a celé okolie. Zlepší sa tak mikroklíma v obytnej zóne a súčasne vznikne park pre rekreáciu. Okrem toho tam budú chodníky, ktoré budú vedieť prepustiť vodu do zeme a zasa ju vyparovať do ovzdušia.

Ľudí prirodzene zaujímalo, či sa v lokalite nebudú množiť komáre, na čo dostali odpoveď, že voda sa bude hromadiť pod povrchom, takže komáre si liahniská nebudú mať ako vytvoriť.

V súčasnej dobe je v priestore, kde má parková zóna vzniknúť, okrem chodníkov aj svojvoľné parkovisko. Obyvatelia tam ale vozidlá neodstavujú len tak z rozmaru, ale preto, že všetky ostatné parkovacie miesta sú plné. Z radov obyvateľov tak logicky prišla otázka, kde budú po vybudovaní takejto zóny autá parkovať.

Primátor Peter Jančovič odpovedal, že na radnici sú si vedomí, že súčasne s výstavbou takéhoto areálu musí ísť ruka v ruke aj riešenie parkovania. Mesto to vraj rieši a obyvateľom odstavisko vytvorí, no primátor rovno povedal, že priamo pod oknami či pri dverách to nebude.

Kým sa takýto park na Juhu stane realitou, ešte uplynú mesiace. V decembri je termín, keď treba odovzdať projekt do výzvy. Potom sa uvidí, či ho ministerstvo schváli a pridelí mu dotáciu. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína