„Systémové“ zmeny v parkovaní

Už je to rok, čo piešťanská radnica v nepravidelných intervaloch prináša zmeny v spoplatnení parkovania v zóne plateného parkovania v centre mesta. A od začiatku sa tieto zmeny dejú s nevôľou motoristov. Na rokovanie mestského zastupiteľstva však mieria ďalšie zmeny a čo prinesú, to až do posledného pípnutia poslaneckého hlasovacieho terminálu netuší nik.

Nové parkovacie automaty v Piešťanoch. (Autor: am)

Všetky zmeny v parkovaní však vždy vyvolajú aj množstvo negatívnych reakcií obyvateľov. Niektoré sú emotívne, nakoľko viacero motoristov má pocit, že parkovať zadarmo je azda ústavné právo. Je tu však aj objem kritiky parkovacej politiky, za ktorú si vedenie radnice a zastupiteľstvo objektívne môžu sami.

Ale poďme poporiadku. V lete minulého roka radnica predložila na rokovanie zastupiteľstva novelizáciu mestskej legislatívy, ktorá bola potrebná pre legálne osadenie a prevádzkovanie nových platobných parkovacích terminálov. Tie predchádzajúce sa totiž vyznačovali najmä tým, že častejšie pri nich postávali „servisáci“ ako platiaci vodiči.

Novela rozširovala i spoplatnenú zónu. Najmä o Teplickú ulicu, ktorú z dôvodu, že bola rekonštruovaná za európske peniaze, nemohla radnica dlhé roky spoplatniť.

Následné novelizácie parkovacej legislatívy mali priniesť i možnosť využívať automatizovaný systém závor na najväčšom mestskom parkovisku na Nálepkovej ulici, za ktorý radnica zaplatila 60-tisíc eur.

Všetky návrhy sa však stali i obeťou politikárčenia. Aj napriek tomu, že v sedemnásťčlennom zastupiteľstve nenájdete jediného vzdelaním či praxou dopravného odborníka, poslanecké pozmeňovacie návrhy sa objavili v takom rozsahu, že takmer vždy, keď radnica prišla s návrhom zmeny v platenom parkovaní, poslanci prijali také veľké množstvo pozmeňovacích uznesení, že po samotnom schvaľovacom procese nebolo nikomu jasné, čo vlastne schválili.

Viniť len poslancov by bolo nekorektné. Za takýto hlasovací chaos môže samotné vedenie mesta. Jestvujú totiž poslanecké uznesenia, ktoré radnicu zaväzujú nechať spracovať stratégiu parkovacej politiky v kúpeľnom meste ako komplex a aj za pomoci externých autorít.

Žiaden takýto materiál však vedenie mesta doposiaľ nepredstavilo. A tak potom návrhy radnice so znakmi len pocitových zmien v parkovaní, nepodložené podkladmi ekonomickými či technickými, sa stávajú obeťou rovnako hodnotných poslaneckých pozmeňovacích návrhov.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela