Stavenie mája tento rok bez parády a radosti

  • Nezaradené / Mladí dnes / Kultúra a spoločnosť / Reportáž / Kraj / Piešťany / Spravodajstvo
  • 30. apríla 2020, 17:51

Prichádza máj. Čas lásky a stavania symbolických stromov s vetvičkami ozdobenými farebnými stružkami. Väčšina dedín a miest už vo štvrtok, 30. apríla mala máj postavený. A málokde sa to udialo aj s muzikou – hoci len znejúcou z reproduktorov obecných rozhlasov. Ľudia nemajú náladu, ozdobovali máje v rúškach, takže z fotiek ani nebolo vidno, či sa skôr radovali alebo smútili.


Tieto detičky so svojimi mamičkami ozdobili máj v Ostrove. (Autor: Fb Ostrov)

Už 29. apríla si každý, kto prešiel pešou zónou v Piešťanoch mohol všimnúť v strede Winterovej ulice pekný prvý máj. Stužky viali vo vzduchu, kmeň očistený od kôry, vonku poprchalo a vôkol sa prechádzalo len málo ľudí. Tí, čo prvý máj videli, v duchu poďakovalin pracovníkom Služieb mesta za symbol lásky, no zároveň si povzdychli, lebo nič v meste nepripomínalo radostné očakávanie mája. Kaviarničky – ale nie všetky ponúkali kávu, vo dverách stolík, na stolíku naservírované prestieranie a servis. Terasy prázdne. Ľudí nikde.

Máj na Winterovej ulici v Piešťanoch, foto Jana Obertová

Vo štvrtok 30. apríla dopoludnia postavili máj aj na Banke. Týči sa pri soche sv. Vendelína. „Strom pestrofarebnými stužkami ozdobili a potom do pripraveného otvoru osadili pracovníci obecného úradu spolu s dobrovoľnými hasičmi. Statní chlapi vztýčili strom v priebehu pol minúty, a to bez použitia rebríka. Atmosféra bola veru iná ako po minulé roky – stavalo sa bez obecenstva, bez dychovky, bez jarného príhovoru, chýbala aj zábava s pohostením na ihrisku. Aký by to však bol máj bez ihličnana s vejúcimi farebnými stužkami,“ opísal atmosféru náš kolega Viktor Vrábel z Bananského hlásnika.

Starosta Šterús Štefan Madunický si podobne ako starostovia Kočína-Lančára a vraj aj Dolného Lopašova tento rok musel pri stavení mája vypomôcť technikou. Minulé roky sa to nezaobišlo bez veľkej parády a retro oslavy 1. mája v podaní Podhoranky, tento rok im pomohli družstevníci.

„Tento rok sme postavili máj za pomoci techniky v spolupráci s PVOD- Kočín. Museli sme upustiť od slávnostného retro sprievodu Folklórnej skupiny Podhoranka. Za sprievodu ľudovej hudby, ktorá znela v obecnom rozhlase máj postavili raz dva. Ďakujem všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa spolupodieľali pri výbere stromu, výrube a prevoze, príprave a výzdobe našej mládeži, predsedovi družstva Jozefovi Puvákovi za spoluprácu a obecnej urbárskej spoločnosti za strom. Verím že aj v tejto ťažko skúšanej dobe nás poteší tento krásny máj, dodá nám novej sily a optimizmu aby sme všetci v zdraví a viere vydržali,“ uviedol Š. Madunický.

Máj v Šterusoch už bol takto pripravený vo štvrtok 29. apríla. Foto Viera Dusíková

Máj na Námestí pri Svätej terezke postavili tento rok v obci Ostrov bez muziky a veľkej parády. „Pomohli nám ho postaviť naši družstevníci za pomoci techniky. Ozdobila ho jedna naša pani učiteľka a jedna mamička, obe sem prišli so šiestimi deťmi a tak ho pekny vyzdobili, začo im i družstevníkom veľmi pekne ďakujeme,“ poďakoval za spoluprácu a aktivitu starosta Ostrova Jozef Tkácz.

Družstevníci pomohli postaviť máj v Ostrove. Foto fb. Ostrov
Deti zdobili máj v Ostrove.
Takto pripravili už v stredu 29. apríla 2020 májovú borovicu v Dolnom Lopašove
A takto to vyzeralo v Lopašove pred troma rokmi, teda v roku 2017, vždy si tu chlapi vezmú na pomoc pri stavaní mája hasičské halapartne.

(vd), foto autor/Bananský hlásnik, Jana Obertová, Štefan Madunický, fb Ostrov

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard