Recept: Hydinová paštéta s jablkovým chutney v syrovom košíčku, doplnené ríbezľovým želé a rukolou

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. novembra 2014, 15:17
  • Autor:HAĽW

Suroviny: 250 g hydinová pečeň, 250 g kuracie prsia, 70 g maslo, 3 ks vajcia, 30 ml Karpatské brandy, 140 g smotana 33 %, 35 g pistácie, 5 g soľ, 0,5 g mleté čierne korenie, 50 g cera na vymastenie formy, 70 g rukola, 50 g ríbezle, 150 g ríbezľový sirup, 1 ks želatína, 200 g voda, 200 g parmezán, 250 g jablká, 20 g vínny ocot, 2 ks sušené chilli, 20 g med, 15 g šalotka

Technologický postup: Pečeň a mäso opláchneme a 1/3 pečene opečieme vcelku na masle. Zvyšnú pečeň a mäso pokrájame na kocky, zmiešame s bielkom a dáme na 10 minút do mrazničky. Potom zmixujeme, postupne pridávame zvyšné maslo a smotanu. Nakoniec pridáme pistácie a premiešame. Dochutíme tymianom, soľou a korením. Formu vytrieme cerou, polovicu hydinovej zmesi rozlejeme do formy, do stredu dáme opečené kúsky pečene a zakryjeme druhou polovicou zmesi. Preložíme na plech a vo vodnom kúpeli pečieme asi 45 minút. Upečenú, vychladnutú vyklopíme a nakrájame na plátky. Podávame na lístkoch rukoly s jablkovým chutney (čatny) v syrovom košíčku a s ríbezľovým želé.

Jablkové chutney:

Nasucho dozlata orestujeme na kocky pokrájanú cibuľu. Potom na cibuľu dáme med a necháme ho skaramelizovať (treba často miešať). Keď bude med skaramelizovaný, pridáme ošúpané na kocky pokrájané jablká. Asi 15 minút necháme na slabom ohni dusiť a potom prilejeme vínny ocot a podľa chuti prisypeme chilli. Chutney dovaríme, kým jablká nebudú mäkké a omáčka hustá, dochutíme cukrom, soľou, prípadne chilli. Podávame v syrovom košíčku.

Syrový košíček:
Nastrúhaný parmezán nasypeme na mastný papier a dáme do mikrovlnnej rúry roztopiť, ešte teplý vyformujeme na košíček.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 28. júna. V roku 1921 sa v Rakoviciach narodil biskup Peter Dubovský. V tento deň sa narodil…
  • 28.06.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 1. júla. V roku 1938 sa narodil pedagóg a publicista Kornel Duffek. Tento deň je Medzinárodným dňom…
  • 01.07.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 29. júna. Tento deň je Medzinárodným dňom Dunaja. Meniny má Peter, Pavol, Petra.
  • 29.06.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Najväčšia prírodná vodná plocha v blízkosti Piešťan s organizovaným kúpaním, jazero Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom, spĺňa všetky…
  • 28.06.2025, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 1. júla 2025
Meniny má Diana, zajtra Berta