Prieskum o bezbariérovosti vlakov sa predlžuje do konca januára

Prieskum o bezbariérovosti vlakov a prístupnosti železničných staníc sa predlžuje a výzva pre verejnosť bude otvorená až do konca januára 2020. Informovala Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv. Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová začala tento prieskum s cieľom zistiť, aké sú najčastejšie prekážky, ktoré musia ľudia pri cestovaní vlakom zdolávať a ako im pri tom pomáhajú kompetentní zamestnanci.

(Autor: am)

Ombudsmanka chce cez prieskum zistiť, ako sa cestuje najmä ľuďom s obmedzenou mobilitou a zmyslovým postihnutím. Podľa nej by možnosť cestovať bezpečne mali mať všetci. „Keďže sme signatármi Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím, Slovensko má povinnosť vykonávať všetky opatrenia, aby sa takáto forma diskriminácie odstránila,“ povedala Patakyová. Prieskum spúšťa aj ako reakciu na kritickú situáciu na železničnej stanici v Košiciach, kde jediný bezbariérový prístup na vybrané nástupištia vedie po ceste určenej na príjem a výdaj balíkov.

Verejnosť môže kanceláriu informovať o svojich skúsenostiach s cestovaním vlakom a podeliť sa o svoje postrehy spolu s fotodokumentáciou na e-mailovej adrese bariery@vop.gov.sk. Prílohy by nemali presiahnuť veľkosť 10 Mb. Takisto môže vyplniť dotazník na http://bit.ly/vopbariery. Na základe poskytnutých odpovedí v prieskume bude ombudsmanka ďalej oslovovať Ministerstvo dopravy a výstavby SR, dopravcov a aj Železnice SR s požiadavkou o poskytnutie ich stanovísk.

Kancelária v minulosti realizovala viaceré prieskumy zamerané na bezbariérový prístup, napríklad na úradoch práce, v štátnych nemocniciach či budovách škôl.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela