Milušku si zaswingovala aj 94-ročná speváčka Františka Krištofa Veselého

Do Piešťan zavítal deväťčlenný swingový orchester z Bratislavy a jeho pôvabná speváčka Janka Dekánková s nedočkavosťou a veľkým očakávaním sledovala v prítmí preplneného publika, či tam niekde medzi divákmi sedí aj srdcu milá speváčka Viera Bedrnová. Práve táto dáma, ktorá má už neskutočných 94 rokov, došla v sprievode svojej opatrovateľky na koncert orchestra Fats Jazz Band, ktorého repertoár tvorili aj piesne, ktoré sama niekedy dávno-pradávno spievala.

Janka Dekánková (vľavo) sa tešila z prítomnosti 94-ročnej Piešťanky Viery Bedrnovej a speváčkinej opatrovateľky. foto: autor

Bolo to ešte v 30. rokoch minulého storočia, keď ako jedna z tria Včielky, čo spievali spolu s Františkom Krištofom Veselým, sprevádzala tohto azda najznámejšieho speváka i autora piesní tých čias. „Áno, som tu,“ ozvalo sa z publika, keď Janka Dekánková obrátila svoju pozornosť k tejto dáme. Ako sa obe potom tešili zo vzájomnej prítomnosti po koncerte, tak rovnako, ak nie ešte silnejším prúdom, vytryskla z pódia smerom k publiku silná vlna pôvodnej hot-jazzovej a swingovej hudby. Orchester, ktorý založil jeden z najlepších slovenských klaviristov Ladislav Fančovič, šliapal ako košická strela. Energia, radosť z hry aj interpretácie piesní spôsobili, že diváci, ktorí v ten večer prišli do Kultúrno-spoločenského centra Fontána, by prijali aj dvadsať, nielen dva či tri prídavky.

„Tento koncert bol najkrajším okamihom môjho dnešného dňa. Nič lepšie som si nemohol v jeho závere predstaviť,“ povedal jeden z divákov, ktorý nepretržite tlieskal. Dámam sa páčila nielen interpretácia, ale i noblesa, elegantné smokingy hudobníkov, štýlové dobové účesy a dlhá róba so šálovým golierikom s perličkami i fascinátor v tvare labutienky v hustých tmavých vlasoch speváčky. „Piesne, ktoré tu spievali, som si spievala spolu s Jankou Dekánkovou a Matúšom Uhliarikom. Aj pieseň Miluška moja, na tú sa nedá zabudnúť,“ povedala pre Piešťanský týždeň Viera Bedrnová.

Repertoár Fats Jazz Bandu obsahuje najzaujímavejšie kusy z pera legendy amerického džezu minulého storočia, Thomasa „Fats“ Wallera, ktorého meno si orchester prepožičal aj do svojho názvu. Okrem toho interpretuje skladby ďalších významných osobností džezovej scény tohto obdobia, ako boli Louis Armstrong, Teddy Wilson, Lester Young, Billie Holiday, Clarence Williams, Ella Fitzgerald, Tommy Dorsey, Count Basie, Benny Goodman, Gene Krupa, Peggy Lee a ďalší.

V repertoári tohto telesa však nájdeme aj skladby z obdobia prvej Československej republiky. Či už slovenské foxtroty a tangá, ktoré preslávil doyen slovenskej populárnej hudby František Krištof Veselý, alebo Viera Racková, alebo nestarnúce české filmové melódie, ktoré pôvodne nahrali Inka Zemánková, Jiřina Salačová, R. A. Dvorský či Arnošt Kafka.

„Napriek svojej, dá sa povedať, staromódnosti, zvuk orchestra vyvoláva v ľuďoch niečo nadčasové. Fats Jazz Band prináša starodávne piesne, ktoré svojou spontánnou interpretáciou prenáša do súčasnosti. Práve spontánnosť dala hudbe tohto obdobia svoje kúzlo, a to vám bezpochyby prinesie do prítomnosti práve,“ uviedli interpreti.

Členovia Fats Jazz Bandu sú profesionálni slovenskí hudobníci a speváci, ktorí pôsobia v popredných orchestroch a big bandoch ako Slovenská filharmónia, Orchester Slovenského národného divadla, Gustav Brom Big Band, Matúš Jakabčic Big Band či Bratislava Hot Serenaders.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela