[fjúžn] festival s diskusiou i koncertmi

Cestovanie po svete nebolo nikdy prístupnejšie. S tým tiež súvisí aj akási migrácia obyvateľstva, nachádzanie nových domov a prispôsobovanie sa novým kultúram. O tom, s čím sa cudzinci na Slovensku stretávajú, sa hovorilo v piatok 19. októbra v Elektrárni Piešťany.

V Elektrárni sa diskutovalo v takmer perfektnej slovenčine. Foto: Elektrárňa Piešťany - Andrej Hrušovský

Na Slovensku žilo v júni tohto roka 130-tisíc cudzincov, pričom až štvrtina z nich pochádza z Ukrajiny, ďalšia významná časť prišla z Česka. Okrem obyvateľov okolitých štátov však na Slovensko za životom prichádzajú aj rodáci zo vzdialenejších krajín.

Svoj nový domov v srdci Európy našli ľudia zo západu i východu, z Afriky, Ázie i ďalších kontinentov. Piatkový program festivalu [fjúžn] sa začal diskusiou. Diváci spoznávali svet cudzincov s Alenou Holkou Chudžíkovou, Venus Jahanpour a Alainom Janovjakom. Kým Alena Holka Chudžíková pôsobí v Centre pre výskum etnicity a kultúry ako výskumníčka a zameriava sa na témy migrácie, sociálnej a kultúrnej integrácie, ale tiež na témy politického diskurzu o menšinách, stereotypov a predsudkov, ostatní dvaja diskutéri sa na Slovensko pred rokmi prisťahovali z tisíce kilometrov vzdialených krajín. Alain Janovjak je Francúz, ktorý svoj domov našiel v Piešťanoch, a Venus Jahanpour sa narodila v Iráne, no zo svojho rodiska musela utiecť.

Všetci zúčastnení si vyskúšali život aj v iných krajinách, rozprávali o svojich zážitkoch, pohľadoch na svet i o tom, ako ľudia na Slovensku cudzincov vnímajú. Napríklad podľa výskumov Slováci najlepšie prijmú ľudí, ktorí zveľaďujú alebo aspoň rešpektujú mesto a prostredie, do ktorého sa prisťahovali. A presne o tom hostia vraveli. Snažia sa spraviť okolie svojho nového domova krajším a lepším.

So svojou kapelou vystúpil aj Noel McCarthy. Foto: Elektrárňa Piešťany – Andrej Hrušovský

Jednodňový festival pokračoval koncertmi. Na pódiu Elektrárne sa predstavila lokálna kapela Noel McCarthy a Band, pričom frontman je narodený v Corku na juhu Írska, v Piešťanoch žije už šesť rokov a podarilo sa mu tu sformovať hudobnú formáciu s názvom Noel McCarthy and Happy Boys. Postupom času sa premenovali na Noel McCarthy and Band a pod týmto názvom kapela funguje dodnes.

Po nich nasledoval koncert kapely Bad Karma Boy a Peterson. Peterson prišiel na Slovensko pred štyrmi rokmi z Kene. Dnes žije, študuje a pracuje v Bratislave a popritom si rád zahrá na perkusie.

Súčasťou podujatia bola výstava Tomáša Halásza s názvom Odkiaľ si?.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela