V slovenských škôlkach chýbajú miesta, Piešťan sa to vraj netýka

Slovenské školstvo má podľa prieskumu iniciatívy To dá rozum problémy. Jedným z hlavných zistení bolo i to, že dostať sa do škôlky môže pre byť pre deti náročnejšie, ako dostať sa na vysokú školu. Zisťovali sme, aká je situácia s materskými školami v Piešťanoch.

(Autor: red)

Problémov v školstve je mnoho, sú závažné a štát ich dlhodobo nerieši. Vyplýva to z prieskumu iniciatívy To dá rozum, na základe ktorého autori pripravili Analýzu zistení o stave školstva na Slovensku. Školstvo ako systém je podľa ich vyhlásení nekvalitne riadené, neexistuje systematická dlhodobá stratégia, a to sa odráža v meniacej sa legislatíve aj vo financovaní.

„Prvý problém je, že naše školstvo je obrátená pyramída, teda postavené na hlavu. Náš systém je na jednej strane veľmi uzavretý v ranej a predškolskej starostlivosti a zároveň veľmi široko otvorený na stredoškolskej a vysokoškolskej úrovni. Do škôlok sa dostane len čiastka detí, kým na vysoké školy sa môže dostať každý a je viac miest ako uchádzačov,“ prízvukovala riaditeľka iniciatívy To dá rozum Renáta Hall. Školský systém podľa nej dostatočne nereaguje na rôznorodosť potrieb detí, žiakov, študentov, čím nepomáha vyrovnávať ich šance v živote.

Témou rodičov malých detí, najmä tých, ktorí sa musia vrátiť do práce, je dlhodobo problém s nedostatkom miest v škôlkach. Ten práve teraz kulminuje, keďže od roku 2021 má byť povinné absolvovať rok predškolskej dochádzky. A kým v školskom roku 2018/2019 navštevovalo škôlky 84 percent päťročných detí, do roku 2021 by mohla byť dostupná kapacita pre 97,5 percenta detí, čo však stále znamená v celoslovenskom meradle 1460 chýbajúcich miest.

Zaujímalo nás preto, aký je stav v piešťanských materských školách. Na otázky nám odpovedala hovorkyňa radnice Drahomíra Moretová: „K septembru evidujeme 256 novozapísaných detí. Počas aprílového zápisu bolo neprijatých 16 detí, ktoré dovŕšili tretí rok veku, pričom päť bolo z iných obcí, teda uprednostňovali sa deti z Piešťan, a zákonní zástupcovia 11 detí odmietli ponuku umiestniť ich do náhradnej MŠ F. E. Scherera, kde boli ešte voľné kapacity.“

Od apríla do septembra 2019 však v materských školách postupne vznikol priestor pre prijatie všetkých trojročných detí. „Niektoré deti boli z materských škôl odhlásené z rôznych dôvodov. Do základnej školy odišli deti, u ktorých sa predpokladal odklad plnenia povinnej školskej dochádzky, iné prerušili dochádzku zo zdravotných dôvodov a podobne,“ skonštatovala D. Moretová.

Zrekonštruovať sa mestu podarilo MŠ Považská, ktorá sa aktuálne pripravuje na znovuotvorenie. K vytvoreniu nových kapacít prispela aj novovzniknutá cirkevná materská škola, ktorá pojme 60 detí, pričom v súčasnosti z troch tried sú naplnené iba dve. „To znamená, že v novom školskom roku 2019/2020 sú vytvorené na území mesta Piešťany kapacity pre umiestnenie všetkých trojročných detí i pre deti dvojročné, ktoré priebežne do konca roku 2019 dovŕšia tretí rok veku,“ dodala hovorkyňa.

Rodičia malých detí z Piešťan si teda môžu vydýchnuť a pomaly sa začať pripravovať na aprílový zápis.

am

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela