Figobranie v Piešťanoch – figy vo víne rozháňajú nádory

Dostaneš figu borovú, hovorili naši starí rodičia, keď chceli nám deťom naznačiť, že to, čo sme od nich drankali, pýtame zbytočne. Možno aj preto, že figy bývali za našich čias len na Vianoce, a to iba sušené, pekne naukladané jedna pri druhej do kruhu, zafóliované v igelite. V súčasnosti už aj v Piešťanoch majú ľudia figovníky, ktoré rodia ostošesť. Jeden taký – krásny, už sedemnásťročný, sme videli osobne v jednej zo záhrad v centre mesta. Prišli sme práve včas – na figobranie.


Figy, ktoré u nás nebývali bežným ovocím, dozrievajú aj v Piešťanoch (Autor: vd)

Figy sú nielen chutnou a výživnou poživatinou, ale i liekom, a to nielen plody, ale prakticky celá rastlina. Plínius tvrdil, že figy varené vo víne sú najlepším prostriedkom na rozháňanie nádorov a opuchov. Stáročnými tradíciami sa vyskúšalo a overilo liečebné i podporné pôsobenie plodov figovníka pri srdcovocievnych ochoreniach, chudokrvnosti, únave, ako močopudný prostriedok i prostriedok na zmäkčenie stolice.

Figobranie v Piešťanoch. Foto Viera Dusíková

Odvar fíg v mlieku sa používa na liečbu kašľa, bolesti v hrudi i krku, pri prechladnutí, angíne, preťažení hlasiviek. Odvar z listov zasa pomáha pri bronchiálnej astme, chorobách obličiek, proti hlístam. Listy majú aj protizápalový účinok, preto sa prikladajú na rany a vredy. Maceráty listov vo vodke sa v Arménsku používajú dokonca na liečenie malárie. Japonci zasa objavili vo figových plodoch protirakovinové látky, pôsobiace preventívne i brzdiace rozvoj rakovinových buniek.

Figy majú v porovnaní s inými druhmi ovocia pomerne málo vitamínu C a provitamínu A, naproti tomu obsahujú vápnik a fosfor vo veľmi priaznivom pomere pre obnovu kostného tkaniva, sú preto odporúčané napríklad pri osteoporóze. Pre vysoký obsah vlákniny a organických kyselín pôsobia blahodarne na funkciu tráviaceho ústrojenstva – čistia črevá a pomáhajú pri žlčníkových a pečeňových problémoch. Vysoký obsah pektínu znižuje obsah cholesterolu v krvi. Vďaka vysokému obsahu ovocného cukru – fruktózy – sú figy zdravým zdrojom energie, sú tiež vítaným zdrojom vitálnej sily s priaznivým pôsobením na nervový systém.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela