Organový koncert aj s dvomi prídavkami

Jubilejný 20. ročník festivalu Organové dni v Piešťanoch sa presunul na Nábrežie I. Krasku. Po dvoch úvodných koncertoch v kostoloch sa totiž všetky nasledujúce konajú v Dome umenia. V kultúrnom stánku zahrala ako prvá neštandardná dvojica umelcov – Stanislav Šurin predviedol hru na organe a Helmut Hauskeller na panovej flaute.


Organistu Stanislava Šurina sprevádzal Helmut Hauskeller s panovou flautou. (Autor: am)

Pozrieť si spojenie panovej flauty a organu prišli v piatok 16. augusta desiatky milovníkov umenia. Nielen domáci obyvatelia, ale aj turisti zasadli do hľadiska a vychutnali si hodinové predstavenie, ktoré tvorili diela Bacha, Janáčka, Vavrilova, ale aj ľudové piesne z Ukrajiny, Kuby, Rumunska a mnohé ďalšie skladby.

Ako nám po koncerte prezradil organista Stanislav Šurin, ktorý je okrem iného aj dramaturgom festivalu, diela nie sú originálne napísané pre panovu flautu, ale ide o transkripciu. Pre tento neštandardný nástroj je totiž napísaná len krátka verzia v opere Čarovná flauta.

Panova flauta je nástroj starý viac ako 6000 rokov. Ide o niekoľko píšťal spojených v jednom rade, do ktorých hráč fúka a vylúdi tak jemné tóny. Helmut Hauskeller si svoje nástroje dokonca sám vyrába. Jeho umenie nadchlo divákov a po koncerte sa tešil nielen z ovácií, ale priznal sa nám, že hoci mu bolo trochu teplo, bol spokojný, pretože sa mu v Dome umenia hralo veľmi dobre.

Šurin zaspomínal, že keď pred rokmi mali spolu s flautistom hrať po prvý raz, v Poľsku sa stretli až krátko pred koncertom. Keď hľadali priestor, kde by si mohli diela naskúšať, našli akúsi liečebňu. Táto skúška sa však zmenila na neželaný prvý koncert, lebo zo sály, v ktorej trénovali, bol pustený zvuk z reproduktorov do každej izby, kde práve odpočívali pacienti. Napriek tomu sa však spojenie organ-flauta stretlo s veľkou obľubou a dvojica už so svojím programom precestovala veľa krajín.

Organové dni v Dome umenia naďalej pokračujú. Koncerty, v ktorých dominuje práve organ, budú doplnené aj o sprievodné podujatia, ako sú výstavy alebo predstavenie mládežníckeho symfonického orchestra Siam Sinfonietta z Bangkoku, ktorý sa predstaví 7. septembra. Ďalším sprievodným koncertom bude tanečné vystúpenie Gadžo Expres 17. septembra a tiež Fragile & Balet SND o týždeň neskôr, 24. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela