Recepty na letné dni

  • Nezaradené
  • 20. júla 2019, 12:00

V dnešnom vydaní sa trošku pozrieme na ďalšiu obľúbenú zeleninu – brokolicu. Táto zelenina, sfarbená nazeleno, obsahuje neskutočne veľa vitamínov, najmä C a D, stopových prvkov, protialergénnych či protirakovinových látok. Podľa amerických vedcov je veľmi účinná pri liečbe rakoviny prostaty. Dá sa pripraviť na veľa spôsobov, avšak namiesto varenia sa odporúča použiť parný hrniec, čím zelenina nestratí dôležité živiny.

Zapečená brokolica (Autor: Slavomíra Nováková)

Zapečená brokolica

Suroviny pre 4 osoby:

2 stredné veľké brokolice

300 g šunky

2 kelímky kyslej smotany

2 mozzarelly

2 vajcia

200 g eidamu alebo ementálu

soľ, korenie, kurkuma, slnečnicový olej podľa potreby

Postup:

Brokolicu sparíme v parnom hrnci a rozoberieme na ružičky, z ktorých polovicu uložíme na vymastené dno zapekacej misy. Na brokolicové ružičky navrstvíme plátky šunky a na ne pozdĺžne pokrájanú mozzarellu. Dochutíme soľou, korením a kurkumou. Navrch poukladáme druhú polovicu brokolice. Vajíčka rozhabarkujeme s kyslou smotanou, pridáme nahrubo nastrúhaný eidam (ementál) a vylejeme na masu. Pečieme na 180 stupňoch v prikrytej mise asi 20 minút a potom odkryté 15 minút. Porcie môžeme ozdobiť kečupom. Podávame s uvarenými zemiakmi alebo s celozrnným pečivom.

Dobrú chuť! Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 5. mája 2024
Meniny má Lesana, zajtra Hermína