Podnikatelia, pozor! Od augusta sa mení vývoz odpadu

Od augusta sa mení spôsob právneho ošetrenia vývozu triedeného odpadu pre podnikateľov. So spoločnosťou, ktorá v Piešťanoch odpad zbiera, musí každý uzatvoriť zmluvu. Inak mu nádoby na odpad odoberú. Za odvoz separovaného odpadu budú podnikatelia po novom musieť platiť.

Foto: vd

Mesto Piešťany minulý týždeň informovalo, že na základe informácie od výhradného vývozcu Marius Pedersen, a. s., sa od 1. augusta mení financovanie a vývoz triedeného odpadu papiera, plastov, skla, kovov a tetrapakov na území mesta od podnikateľských subjektov, právnických osôb a fyzických osôb-podnikateľov.

Podľa zákona nádoby na triedený zber, ktoré podnikatelia momentálne používajú, bude spoločnosť Marius Pedersen vyvážať do 31. júla tak ako doteraz. Aby však boli legislatívne povinnosti podnikateľov ako pôvodcov odpadov splnené aj po tomto období, je potrebné, aby čo najskôr uzatvorili zmluvu na vývoz týchto odpadov so zberovou spoločnosťou.

Od augusta bude vývoz nádob na triedený zber od podnikateľov zabezpečovaný len u tých zákazníkov, ktorí budú mať podpísanú zmluvu. Vývoz nádob, ktoré nebudú zazmluvnené, nebude zabezpečovaný a tie nádoby, ktoré sú majetkom zberovej spoločnosti, budú odobraté.

Podľa zákona sa rozšírená zodpovednosť výrobcov pre obaly a neobaly pre papier, plasty, sklo, obaly z kovov a tetrapaky vzťahuje len na vývoz komunálnych odpadov, a nie na vývoz odpadov, ktoré vznikajú z podnikateľskej činnosti, preto nie je možné financovanie triedeného zberu týchto odpadov tak, ako to bolo doteraz. Od prvého augusta bude teda vývoz týchto odpadov spoplatnený.

Uvidíme, akým spôsobom táto novinka ovplyvní odpadové hospodárstvo v meste. Prichádza v čase, keď na životné prostredie treba nielen intenzívne myslieť, ale snažiť sa ho tiež čo najmenej poškodzovať. Napríklad dôrazným separovaním odpadu.

(am)/piestany.sk

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela