Župný festival horúci počasím aj nasadením súborov a kapiel

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Podujatia
  • 3. júla 2019, 10:00

Krakovany sa už tradične na začiatku letných prázdnin zaplnili návštevníkmi, ktorí si prišli do miestneho amfiteátru zanôtiť, zatancovať i zabaviť sa pri muzike. V poradí trinásty ročník Župného festivalu kultúry, ktorý je v symbióze s folklórnymi slávnosťami – a tie sa v tejto obci udiali už po 53. raz – sa opäť niesol v znamení dobrej nálady a fantastického počasia. Horúceho počasím aj nasadením, s akým kapely i súbory prezentovali svoju tvorbu a umenie.

Krakovany žili minulý víkend hudbou a tancom. foto: I.M.O (Autor: Viera Dusíková)

Piatkový program sa niesol v znamení koncertov hudobných skupín MADratz, Itcho Pčelár & Rock n‘ Rolla a Slniečko. Nielen Itcho, ktorý si v Krakovanoch vyženil svoju polovičku, ale aj Peter Remiš zo Slniečka, ktorý v tejto dedinke vyrastal, sa na „domácej“ pôde vyšantili, ako sa patrí. Publikum odspievalo spolu s kapelami ich hity a ľudia sa bavili, tancovali aj nôtili.

V sobotnom župnom programe s názvom Prechádzky po kraji si návštevníci vychutnali vystúpenia folklórnych zoskupení prevažne z Trnavského kraja. Predstavili sa im ľudové hudby Malí a Mladí huslisti z Červeníka, Mužská spevácka skupina Važinár a Ľudová hudba Muzička zo Šoporne, Škrupinka z Trenčína, Krakovienka s Ľudovou hudbou Karpatská muzika, Karpatskí valaškári a Ľudová hudba Picúchovci z Dolnej Krupej, Folklórny súbor Megyer z Veľkého Medera a záver sobotného programu patril Folklórnemu súboru Zobor z Nitry. Po programe bola tanečná zábava s Cimbalovou hudbou Zobor.

Program uvádzal Ján Jánoška, ktorý o každom zo súborov prečítal krátke resumé, čím priblížil divákom program, ktorý ich čaká. Na slávnostiach bolo možné ochutnať jedlá našich starých materí, kúpiť si pukance či pivo, poobdivovať výrobky remeselníkov, odfotiť sa pri chalúpke či vo fotostene alebo si prezrieť výstavu historických fotografií z minulých ročníkov festivalu.

V nedeľnom programe, ktorý jeho tvorcovia pomenovali Tancuj, tancuj vykrúcaj, sa javisko zaplnilo detskými folklórnymi súbormi. A tak dosky krakovianskeho pódia patrili Dudvážteku z Križovian nad Dudváhom, ktorý vystúpil spoločne s Folklórnym súborom Dudváh. Veľké očakávania a ešte väčší potlesk sprevádzalo vystúpenie domáceho Krakovančeku z Krakovian. Potom nasledovalo vystúpenie Detského folklórneho súboru Nezábudky z Drietomy a Ľudovej hudby Rovenec z Nového Mesta nad Váhom. Už tradične sa na festivale zúčastňujú nielen tancom, ale aj spevmi a muzikou folkloristi z krakovianskeho súboru Lusk s hudobným sprievodom Ľudovej hudby Borovienka. Záver patril Folklórnemu súboru Mladosť z Dubnice nad Váhom.

Počas celého festivalu boli pre návštevníkov pripravené miestne špeciality a pre najmenších tvorivé dielne. Počas nedeľného programu sa uskutočnilo vyhodnotenie výtvarnej súťaže s názvom Ľudové kroje, tradície, remeslá a zvyky.

Mládenci z FS Lusk sa publiku predstavili aj vo fyzicky náročnej choreografii. foto: vd
Pamätník Peter Palkech si pri pohľade na historické snímky zaspomínal na staré časy festivalové.  foto: Viera Dusíková

Piešťanská kapela Slniečko uzatvárala piatkový koncertný maratón. foto: I.M.O

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela