Na kultúrnej a školskej komisii o dotáciách a názve ulice

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 9. mája 2019, 08:00

Piešťanská mestská komisia pre školstvo, mládež a kultúru rokovala minulý týždeň o názve novej ulice, bezplatných obedoch školákov, ale aj o zmene štatútu radničného periodika Radnica informuje. Komisia rokovala aj o dotáciách do oblasti kultúry a školstva.

Kultúrna komisia prerokovala aj prideľovanie dotácií z mestského rozpočtu. (Autor: pror)

O pridelenie názvu ulice požiadali mesto obyvatelia rodinných domov na novovzniknutej ulici v severnej časti mesta v rodinnej zástavbe nadväzujúcu na Tematínsku ulicu. Ulice tejto časti mesta nesú názvy hradov na Považí. Keďže popri jestvujúcich názvoch si členovia komisie nevedeli spomenúť na hrad na Považí, podľa ktorého by ulica v Piešťanoch nebola ešte pomenovaná, priklonili sa k návrhu podpredsedu komisie Martina Vala a hlasovaním podporili, že sa novovzniknutá ulica názvom pripojí k Tematínskej ulici.

Potom pred komisiu predstúpila hovorkyňa mesta Drahomíra Moretová. Tá vo funkcii po odchode Miloša Tamajku z radnice nahradila Evu Bereczovú. Komisii predstavila návrh nového štatútu periodika Radnica informuje. Táto mestská tlačovina sa v minulom volebnom období stala terčom politického boja medzi väčšinovým poslaneckým klubom Spoločne pre Piešťany a vedením mesta reprezentovaným Tamajkom.

Poslanci pod vedením Tomáša Hudcoviča v zastupiteľstve odsúhlasili redakčnú radu periodika, v ktorom dostali priestor i občianski aktivisti zo seniorského parlamentu. A keďže do periodika Radnica informuje nedokázala presadiť články podľa svojich predstáv ani jedna z dvoch politicky súperiacich skupín, došlo k tomu, že jeho vydávanie sa utlmilo a v roku 2017 vyšlo len raz.

Moretová komisiu informovala, že seniorský parlament združuje len zhruba sedemdesiat obyvateľov mesta a že jestvujú ďaleko reprezentatívnejšie združenia ako táto skupinka aktívnych seniorov. „Ich stretnutia namiesto prípravy novín viac pripomínali schôdzovanie ako tvorbu novín,“ vysvetlila hovorkyňa členom komisie.

Podľa nej po zásadnej redukcii členov redakčnej rady by sa periodikum malo do schránok obyvateľov mesta prinavrátiť a k tomu má slúžiť aj nový štatút mestských novín. Moretová prisľúbila, že Radnica informuje sa do schránok obyvateľov mesta dostane už v máji.

V oblasti prerokovania dotácií do oblasti školstva a kultúry na základe žiadosti miestnych organizácií podpredseda komisie M. Valo deklaroval, že v budúcom roku by mal systém dotácii fungovať tak, že minimálne 50 percent finančných prostriedkov na aktivitu, na ktorú združenia a organizácie požadujú dotáciu, musia mať vykrytú z vlastných prostriedkov. „Nie je predsa možné, že niekto si vymyslí akciu a mesto ju má vo výške sto percent nákladov zaplatiť,“ povedal Valo.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela