Kolonádový most zrejme začnú opravovať už v máji

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 3. apríla 2019, 00:00

Ak piešťanskí mestskí poslanci na aprílovom mestskom zastupiteľstve schvália použitie finančných prostriedkov z úveru, ktorý si radnica vzala ešte v minulom roku, rekonštrukcia Kolonádového mosta sa začne už v máji. Vyplynulo to z rokovania mestskej rady v pondelok 1. apríla. Dovtedy sa však ešte stretnú na spoločnom rokovaní mestské komisie, ktorým chce prednostka mestského úradu Denisa Bartošová objasniť celú problematiku.

Mestská rada rokovala aj o rekonštrukcii Kolonádového mostu (Autor: pror)

Jedným z bodov rokovania mestskej rady bolo aj schválenie úpravy mestského rozpočtu. Podľa mestskou radou schváleného materiálu k štátnej dotácii vo výške 950-tisíc eur na rekonštrukciu Kolonádového mosta, radnica zo svojho rozpočtu priloží 750-tisíc tak, aby sa mohol zrealizovať projekt na obnovu mosta v hodnote 1,7 milióna eur komplexne.

V zmysle projektu dôjde k rekonštrukcii mosta – úprava vozovky a spodnej časti mosta, rekonštrukcia nadstavby, kovových konštrukcií, okien, strechy, odstránenie nefunkčných potrubí a káblov a predmetom realizácie bude nové technické a konštrukčné zabezpečenie nebytových priestorov a ich interiérové vybavenie.

Počas rokovania mestskej rady však došlo i k otvoreniu problematiky podmytia mostných pilierov. „Piliere sú v stave, ktorí zatiaľ nevyžaduje akútne riešenie,“ vysvetlila členom mestskej rady prednostka D. Bartošová.

Člen mestskej rady poslanec Andrej Klapica však v diskusii vyjadril nespokojnosť s čerpaním úveru na dofinancovanie mosta, nakoľko podľa jeho názoru viac ako most, by si mestské investície zaslúžili chodníky na Štefánikovej ulici.

S ním však nesúhlasil člen mestskej rady Jozef Drahovský, ale ani Remo Cicutto. Obaja sa zhodli na názore, že ak sa má most opraviť, tak komplexne. Zároveň však nespochybnili nutnosť rekonštrukcie Štefánikovej, no riešiť sa podľa nich táto ulica musí celkovo aj s cestnou komunikáciou a nie iba chodníky. Na to by suma 750-tisíc eur vraj ani zďaleka nepostačovala.

Ich názor podporilo aj vedenie mesta. „Ak by sme riešili rekonštrukciu Kolonádového mosta len z dotácie štátu, čo by sme za 950-tisíc nechali urobiť? Strechu a vozovku, zábradlie a strechu alebo akú kombináciu, keď konštrukcia mosta je taká, že všetko so všetkým súvisí a len ťažko sa dá niečo etapovite od seba pri rekonštrukcii oddeliť,“ vysvetlila prednostka.

Zároveň dodala, že získať 950-tisíc dotáciu od ministerstva kultúry je v podstate rarita a nikdy sa už nemusí zopakovať. „Takto doložíme potrebné prostriedky z rozpočtu a urobíme niečo, čo sa mestu nedarilo niekoľko desiatok rokov,“ dodala D. Bartošová. Zároveň členov mestskej rady ubezpečila, že piliere sú v stave, kedy ich ešte netreba akútne riešiť a môžu počkať do budúcnosti.

Výhrady A. Klapicu však úplne neutíchli, i keď nutnosť opravy mostu nenamietal, dožadoval sa, aby návrh na úpravu rozpočtu bol predložený i na rokovanie mestských komisií.

Zo strany vedenia mesta dostal ubezpečenie, že sa tak do rokovania zastupiteľstva určite stane a prednostka prisľúbila, že projekt, ale i dôvod čerpania minuloročného úveru na tento účel príde členom komisie osobne objasniť.

A tak i na základe týchto uistení mestská rady úpravu rozpočtu v prospech rekonštrukcie Kolonádového mosta podporila.

Definitívne stanovisko je však až na mestskom zastupiteľstve. To jediné môže schváliť úpravu mestského rozpočtu. Ak sa tak stane, ako prítomných informoval primátor Peter Jančocvič, po podpísaní uznesenia poslancov realizátorská firma okamžite nastúpi a most si prevezme ako stavenisko na niekoľko najbližších mesiacov.

K jeho celkovej uzávere by však podľa primátora nemalo dôjsť. Ako členom mestskej rady vysvetlil, najprv sa opraví krytá časť a potom otvorená a most bude v prevádzke počas rekonštrukcie vždy z jednej polovice.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela