Môj sen o kultúre v Piešťanoch

  • História
  • 7. apríla 2019, 14:00

Ako lepšie sa môžeme zoznámiť s históriou či pripomenúť si ju než prostredníctvom spomienok ľudí, ktorí ju zažili na vlastnej koži? V tomto príbehu si piešťanská výtvarníčka a galeristka Nadežda Mikolášiková zaspomínala na niekdajšiu kultúru v kúpeľnom meste.

Výnimočná sála v hoteli Slovan kedysi dýchala kultúrou. © archív Viktora Vrábla (FB Piešťany - History)

V období, keď mali Piešťany štatút „kúpeľného mesta“, kultúra v nich bola vzorom pre ostatné, nielen kúpeľné mestá. V období 50. a 60. rokov boli dotácie na kultúru neporovnateľné s tým, čo sa deje v súčasnosti. Hudobné festivaly každoročne nalákali divákov, milovníkov klasickej hudby z tuzemska a, samozrejme, zo zahraničia. Vysvietený hotel Slovan, koncerty na jeho zadných terasách, funkčný amfiteáter. Boli to veľké sviatky celého regiónu. Koncerty populárnej, operetnej aj vážnej hudby ste si mohli vypočuť popoludní i večer. V nedeľu aj dopoludnia.

Hudobné telesá na prázdniny tvarovali mnohí dirigenti z Prahy.  Povojnové teleso priviedol pán Hančl z Mladej Boleslavy, veľká náhoda, bolo to rodisko mojej maminy. Dedeček tohto pána dobre poznal. Boleslav má do dnešných čias stálu divadelnú scénu a, samozrejme, aj stály komorný orchester. Druhým veľkým dirigentom z Prahy bol pán Zelenka. Elegán a lámač ženských sŕdc.

Neskôr amfiteáter býval nabitý. Premiéry opier, baletov. Nebolo sprejerov.

Socha piešťanských parkov, to bola tiež maxi udalosť. Sochárske sympóziá v kaštieli v Moravanoch privítali mnohých zahraničných i domácich umelcov. Ešte v sedemdesiatych rokoch to fungovalo.

Dnešné poňatie kultúry je mi nepochopiteľné. Oficiálne podporovať sprejerov, dať im požehnanie na pomaľovanie plotu okolo Slovanu, to je žalostné.

Chlapec s loďkou z karalského mramoru aj naďalej leží rozbitý v sklade služieb mesta. Vyhlásiť, že to nie je treba… citát minulej predsedníčky kultúrnej komisie, ktorá ku kultúre vraj „pričuchla v Kursalone“.

Pred štyrmi rokmi som ako občan žiadala peniaze z participatívneho rozpočtu na reštaurovanie tejto peknej sochy, ktorá bola inštalovaná vo fontáne za Kursalonom. Bez odozvy. Už ma nebaví pátrať, či tie tri časti sú v sklade. Hádam sa niekto nájde a dá to do poriadku. Splnil by sa mi sen, ale hlavne verejnosť by videla, že mesto má aj takéto dielo od „Kovára“.

Nadežda Mikolášiková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela