Keď ti bude najhoršie, postav sa oproti slnku a všetky tiene padnú za teba…

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. marca 2019, 18:00

Tvoje šťastie nastane vtedy, keď dáš vo svojej mysli viac priestoru svojim snom a túžbam ako svojim strádaniam. Tieto citáty, ktoré sa mi nedávno pri rýchlom, a teda aj dosť chaotickom upratovaní dostali do rúk, som chcela najprv založiť medzi papiere, patriace do zbernej nádoby.

Ilustračná fotografia © pixabay.com

Medzi pobehovaním po byte, varením obeda, kávy, chystaním sa k lekárovi a rozmýšľaním, čo ešte môžem hodiť do práčky a čo po ceste nakúpim, som ich znova zobrala do rúk a pri malej chvíľke pokoja sediac na balkóne a pri popíjaní voňavej kávy som sa nad nimi, aj keď sa priznám nechtiac, zamyslela.

Som šťastná? Sme šťastní? Vychutnávame si radosť z všedného dňa, svietiace slnko, zelenú trávu, pokojnú hladinu vody či zurčiaceho potoka, peknú hudbu či len obyčajnú prechádzku po lúke alebo lesnom chodníku? Vychutnávame si to najdôležitejšie – prítomnosť svojich najbližších, či už príbuzných, alebo dobrých priateľov, a venujeme im dostatok času?

Možno sa vám zdajú moje riadky a vlastne aj tieto úvahy nostalgické, ale prinútila ma k nim vlastná skúsenosť a nedávna dlhodobejšia hospitalizácia, keď si telo povedalo jednoducho – nie, už viac nevládzem.

Čo je to šťastie, o čom je náš život? Šťastie je v prvom rade zdravie, a keď ste zdraví, máte v rukách všetky tromfy. Šťastie je predovšetkým dobré zázemie a tou je rodina alebo pre niekoho dobrí priatelia.

Niekto múdry kedysi povedal, že všetky najdôležitejšie veci sa odohrávajú v rodine. Všetky vaše postoje a vzťahy čerpáte z rodiny. Je to vlastne odrazový mostík do vášho života. Myslím si, že život je o tom, aby ste si ho vychutnali a naplno užili. Naplno, to je o životospráve, vyhýbaní sa stresu, o trávení času so svojimi blízkymi a o rozhovoroch s nimi, o venovaní sa svojim záľubám a oddychu. Lebo zdravie – to je symbióza fyzična a duševna.

Šťastie je aj obklopovať sa ľuďmi, ktorí vám osobnostne niečo dávajú a vy im to odplácate. O obklopovaní sa ľuďmi, ktorí vám neberú energiu. Zasa zacitujem niekoho múdreho: Keď odstránite zo života všetkých nesprávnych ľudí, začnete konečne správne žiť. Lebo len vy si vytvárate svoj život a svoje myšlienky.

Preto prosím: Skúste žiť pomalšie, a aj keď sa niekedy pomaly nedá, tak aspoň produktívne. Produktívne však neznamená naháňať sa za mamonom či postavením. Ľudová múdrosť síce hovorí, že kto sa narodil pod  lavicou, sa na lavicu ťažko vyštverá, a z ľudí, ktorí pochádzajú z najjednoduchších pomerov, vyrastajú najsilnejší jedinci dosahujúci v živote vysoké méty a postavenie. Je však vždy toto šťastie? Určite mi dáte za pravdu, že často nie.

Takže – aj ja chcem žiť pokojne, nie chaoticky a rýchlo. Už nechcem nájsť náramok medzi zapaľovačmi či batérie od tlakomeru v chlebníku alebo dokonca dnes vidličku pri koši na bielizeň.

A viete čo? Keďže je tento článok o šťastí, prajem vám ho nekonečne veľa. A neobzerajte sa, prosím, za minulosťou, hľaďte radšej do budúcnosti a vychutnávajte si silu každého prežitého okamihu. Čas totiž plynie neskutočne rýchlo. Veď aj prečítanie si tohto celého článku patrí vlastne už do minulosti. Veľa šťastia vo vašom živote ešte raz.

Slavomíra Nováková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela