Škôlkar by mal byť bez plienok a kočíka

  • Mladí dnes / Školy
  • 1. marca 2019, 10:00

Piešťanská radnica zverejnila termíny zápisov do materských škôl. Už viete, kam svoje dieťa prihlásite?

Aj do Materskej školy na Ulici 8. mája sa onedlho budú hlásiť nové deti. (Autor: am)

Budúcich škôlkarov môžete priviesť na zápis od 24. do 26. apríla v čase od 10.00 do 16.30 h.

V Piešťanoch sa nachádza päť materských škôl (MŠ) s niekoľkými elokovanými pracoviskami – MŠ Ružová s elokovanou triedou na Ulici A. Dubčeka, MŠ F. E. Scherera, MŠ Valová s elokovanými triedami na Považskej a Detvianskej, MŠ Staničná s elokovanými triedami na Holubyho a v Zavretom kúte a napokon MŠ 8. mája. Dovedna ich navštevuje približne 770 detí, pričom v súčasnosti je pre nevydarenú rekonštrukciu uzavretá budova na Považskej ulici a čaká sa i na vyriešenie nedostatkov budovy na Ružovej ulici.

Či práve budova na Považskej nespôsobí zníženie počtu prijatých detí, je otázne. „Zatiaľ sa nevieme vyjadriť k tejto otázke, čaká sa na rozhodnutie Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry, až potom mesto zaujme stanovisko,“ povedala pre Piešťanský týždeň Elena Skovajsová z odboru školstva mestského úradu.

Štyridsaťpäť detí z Považskej ulice sa v septembri 2018 muselo pre rekonštrukciu presunúť do budovy na Valovej. Rekonštrukcia bola zastavená, no škôlku stihli vypratať, a tak sa deti nemajú kam vrátiť.

Koľko detí napokon mesto prijme, bude jasné v najbližších mesiacoch. Každoročne je však počet miest v škôlkach nižší ako počet žiadateľov. Podmienky prijatia do materskej školy môžu byť individuálne, no riaditeľ ich zverejní spolu s miestom a termínom a vedenie sa bude musieť rozhodnúť podľa nejakého kľúča.

Prednostne sa prijímajú deti, ktoré k 1. septembru 2019 dovŕšia piaty rok veku, deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou a deti s dodatočne odloženou povinnou školskou dochádzkou. Prednosť pred ostatnými žiakmi majú spravidla deti s trvalým pobytom v Piešťanoch a pred mladšími rovesníkmi tie, ktoré do 31. augusta oslávia tretie narodeniny.

Okrem týchto formálnych podmienok by dieťa malo vedieť svoje meno a priezvisko, poznať si svoju značku skrinky či vedieť, ktoré je jeho oblečenie a topánky. Malo by sa vedieť obliecť, ale tiež vyjadriť, čo sa mu páči a čo nie. Má vedieť jesť samostatne lyžicou a piť z pohára alebo hrnčeka, odhryznúť si z chleba. Dieťa by nemalo cez deň používať plienky, malo by byť zvyknuté umývať si ruky, odkladať po sebe hračky na správne miesto a zvládať chôdzu. Preto ak máte budúceho škôlkara, trénujte prechádzky bez kočíka.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela