Makový nákyp s vanilkovým krémom

  • Spravodajstvo
  • 3. apríla 2014, 09:54
  • Autor:HAĽW

SUROVINY: 100 g mak, 100 g olej, 100 g práškový cukor, 2 ks vajcia, 10 g citrónová kôra, 200 g hladká múka, 1/2 balíčka prášok do pečiva, 150 g sódová voda
Vanilkový krém: 500 g mlieko, 30 g kryštálový cukor, 1 ks vanilkový cukor, 1 ks Zlatý klas, 2 ks vajcia – žĺtky

TECHNOLOGICKÝ POSTUP:
Zomletý mak vymiešame s polovičným množstvom cukru, pridáme žĺtky, citrónovú kôru a premiešame. Potom pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom a sódovú vodu. Z bielkov a druhej polovice cukru vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do makovej hmoty. Cesto vylejeme do vymastenej, múkou vysypanej chlebíčkovej formy alebo do formy na srnčí chrbát a upečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 °C. Upečený vychladnutý nákyp vyklopíme, narežeme na rezy a pred podávaním prelejeme vanilkovým krémom.
Vanilkový krém: 3/5 množstva mlieka zavaríme s cukrom a vanilkou. Do vriaceho mlieka nalejeme krémový prášok rozmiešaný v 1/5 mlieku. Varíme do zhustnutia. Do uvarenej zmesi pridáme žĺtky rozmiešané vo zvyšnom mlieku. Prevaríme za stáleho miešania.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 1. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 3. novembra. Tento deň je Sviatkom sv. Huberta, patróna poľovníkov. Meniny má dnes Hubert.
  • 03.11.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 1. novembra. Tento deň je Sviatkom všetkých svätých a Svetovým dňom vegánov. Meniny má dnes Denis, Denisa.
  • 01.11.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Ako uvádza predkladateľka návrhu rozpočtu Mestskej knižnice v Piešťanoch pre rok 2026, jej riaditeľka Margita Galová, pri zostavovaní rozpočtu knižnice…
  • 03.11.2025, 00:01
  • Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je nedeľa 2. novembra. Tento deň patrí Pamiatke zosnulých.
  • 02.11.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 3. novembra 2025
Meniny má Hubert, zajtra Karol