Vianočná výstava na „mojmírke“ – ako z gastro rozprávky

  • Mladí dnes / Školy
  • 13. decembra 2018, 16:00

Na Vianočnej výstave a Dňoch otvorených dverí Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Piešťanoch pripravili študenti so svojimi pedagógmi aj majstrami odborného výcviku pastvu pre oči i žalúdky. Parádnice mali možnosť zmeniť alebo vylepšiť svoj imidž potom, čo sa ich ujali kaderníčky či kozmetičky.

Dievčatá v slovenských ľudových odevoch vsadili na tradície. (Autor: vd)

Frčali aj masáže rúk, manikúra, ba aj kreslenie na tvár detičiek, ktoré sem zavítali v sprievode rodičov. Zaujímavé prezentácie mali aj študenti odboru obchod a podnikanie. Celá budova školy sa ako šibnutím čarovného prútika zmenila na nepoznanie. Každá z učební bola štýlovou reštauráciou či priestorom, kde prezentovali naučené vedomosti najlepší a najaktívnejší žiaci „mojmírky“. Cukrári zdobili medovníky, ba vyrábali aj tradičný staročeský, vtisnutý do špeciálnej formy z dreva či iné cukrovinky. Kuchári vonku na dvore ponúkali zabíjačkové špeciality. Až do večera, už potme, vytápali v malom kotlíku masť a tešili sa na chrumkavé oškvarčeky. Živánska išla nadračku. Jednotlivé kaviarničky a reštaurácie mali vo svojej ponuke nielen klasické vianočné menu, ale i jedlá a nápoje, ktoré sú súčasťou modernej gastronómie. Tie hosťom ponúkali čašníci. Barmani miešali nápoje od výmyslu sveta.

Veselí snehuliaci z dielne študentov SOŠOaS.

„Naše Dni otvorených dverí spojené s vianočnou výstavou sa niesli v znamení hesla: Keď sa tradície spájajú s budúcnosťou,“ uviedla riaditeľka školy Anna Zálešáková. Študenti si dali záležať nielen na chuti pokrmov a nápojov, ale aj na dizajne a umelecky dotvorili i priestory. Ešte aj výklenky oblokov na chodbách zdobili anjeli či iné rozprávkové bytosti. Tie sa prechádzali i medzi jednotlivými prevádzkami – za Mikulášov, biele panie či čertíkov boli prezlečení samotní aktéri vianočnej výstavy.

Nechýbali plné misky medovníkov, vanilkových rožkov, orechových pochúťok, medvedích labiek a všakovakých iných dobrôt. Súčasťou výstavy bola tiež veľká prezentácia studenej kuchyne. Vianočná výstava trvala dva dni a počas nej sa po celej škole pohybovali desiatky návštevníkov – od bábätiek s mamičkami po seniorov, ktorí nakupovali štýlovo zabalené alebo ozdobené medovníčky a iné vianočné prezenty.

Počas Dňa otvorených dverí si verejnosť kupovala rôzne dobroty.

Takže každý, kto v pondelok 3. decembra a v utorok 4. decembra zavítal na Strednú školu obchodu a služieb v Piešťanoch, mohol zažiť tradičné Vianoce v regiónoch, Vianoce v sedliackom dome, Trhovisko pod Hradnou baštou, Medovníkové kráľovstvo, Vianočný trh či Vianočné menu v Británii, ale i dedinu Santa Clausa či Vianoce po nemecky. Mohol posedieť a ochutnať špeciality v reštaurácii Vianočné hody či v hostinci Hradná bašta. Zabíjačkové pochutiny dostal tiež. Kto má rád mlieko a všelijaké kokteily, navštívil Mliečny bar, a kto uprednostnil čaj, zašil sa v čajovni. Tu bola v ponuke aj vodná fajka, pri ktorej sa dalo pobafkať a podebatiť s kamošmi.

Všeličo flambované a k tomu dobrú kávičku ponúkali v Café Flambé a kto chcel do úmoru brázdiť po internete, mohol si to dovoliť v internetovej kaviarni Folklór. Darmo, veď internet je už v súčasnosti ľudovým folklórom. A keď je reč o folklóre, ten slovenský je spojený i s čarovaním – veď na Luciu naše prababičky vymetali kúty husím krídlom či liali olovo. Túto starú technológiu ste si mohli vyskúšať aj na „mojmírke“. Stačilo na elektrickej platničke roztopiť v nádobke olovo a potom ho rýchle vyliať do studenej vody. To, čo sa vytvorilo, malo rôzne tvary, a podľa nich sa dá vraj všeličo predpovedať.

Viete, ako sa povie po anglicky veselé Vianoce? Títo mládenci vám to prezradia.

„Na našu školu sme sa vrátili po rokoch zo zvedavosti, chceli sme vidieť, aké dobroty a čo všetko súčasní študenti ponúkajú a tiež si zaspomínať spolu s učiteľmi, aké to bývalo kedysi. Boli sme tu veľmi radi a popoludnie na ‚mojmírke‘ sme si užili ako za starých čias, ale už bez učenia,“ smiali sa dvaja bývalí kuchári, ktorí ostali tomu, čo sa na svojej alma mater naučili, verní. Obaja pracujú v štýlových gastronomických zariadeniach.

Na svoju školu sú isto hrdé aj žiačky odboru cukrár-kuchár Nikoleta Procházková a Prena Prljazaj. Tie sa blysli svojimi dielami nielen na vianočnej výstave, ale získali si rešpekt odborníkov s tortou Alica v krajine zázrakov, ktorou reprezentovali školu na celoslovenskej súťaži O najkrajšiu tortu Slovenska.

Viera Dusíková

Študentky Strednej odbornej školy obchodu a služieb želajú šťastné a veselé Vianoce!
Kaderníčky vytvárali módne účesy
Cukrárky zdobili medovníčky.
Študenti vedia nielen variť a piecť, ale dokazujú, že majú aj výtvarné cítenie.

Na výstave boli aj vianočné stromčeky – muffiny.
Praktické vyučovanie si títo študenti užívajú v kúpeľoch.

Zima aj s vílami z rozprávky.
Vianočné prestieranie ako u babičky
Kuchári pripravovali hosťom lahôdky.
0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela