Tamajka zvoláva ustanovujúce zastupiteľstvo takmer v poslednom možnom termíne

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 5. decembra 2018, 09:00

Piešťanská radnica sa konečne rozhýbala a zverejnila pozvánku s termínom ustanovujúceho zastupiteľstva. Novozvolení poslanci sa s novým primátorom Petrom Jančovičom stretnú v piatok 7. decembra o 13.00 h v kine Fontána. Konečne sa reálne chopia svojich funkcií a dôjde k striedaniu moci na radnici.

Do poslaneckých lavíc už v piatok zasadnú noví poslanci. (Autor: Jozef Vojčiniak)

I keď poslanci aj primátor získali svoje mandáty vo voľbách konaných 10. novembra a osvedčenia o svojom zvolení prevzali z rúk zatiaľ ešte úradujúceho viceprimátora Martina Vala 13. novembra, ich reálne prevzatie výkonu funkcií nastáva až dňom ustanovujúceho zastupiteľstva, ktoré nesie aj prívlastok slávnostné. Termín jeho konania je stanovený zákonom a odchádzajúci primátor ho musí zvolať do tridsiatich kalendárnych dní od dátumu konania volieb.

Miloš Tamajka tak využil takmer celú dobu, ktorú mu zákon umožňuje, aby vo svojej funkcii zotrval, a ustanovujúce zastupiteľstvo zvolal na 7. decembra, pričom tridsiaty deň uplynie v nedeľu a prvý pracovný deň, pondelok, by zvolanie ustanovujúceho zastupiteľstva bolo už v kompetenciách nového primátora.

V programe ustanovujúceho zastupiteľstva nájdeme slávnostne skladanie sľubov primátora a poslancov, prevzatie mestských insígnií primátorom Petrom Jančovičom. Na programe bude aj oficiálne poverenie funkciou viceprimátora, voľba členov mestskej rady, zriadenie mestských komisií a určenie ich náplne práce, ale aj odsúhlasenie platu novému primátorovi či odsúhlasenie preplatenia nevyčerpanej dovolenky odchádzajúcemu primátorovi.

Nový poslanecký zbor spolu s primátorom sa výkonu svojich funkcií budú musieť chopiť takmer okamžite, pretože vďaka babráctvu odchádzajúceho vedenia mesta pri zvolávaní zastupiteľstva uplynulého volebného obdobia ostali nedoriešené resty v podobe neschválených všeobecne záväzných nariadení pre rok 2019 o miestnych daniach, daniach z nehnuteľností či o financovaní školských a predškolských zariadení. Nové vedenie mesta sa tak bude musieť do Vianoc zísť už aj na prvom pracovnom zastupiteľstve. Bez prerokovania v zákonom stanovených termínoch by totiž tieto dokumenty nemohli v roku 2019 platiť, mesto by sa ocitlo v legislatívnom chaose.

Na prvom pracovnom stretnutí poslancov a vedenia mesta má byť na programe i schvaľovanie mestského rozpočtu na rok 2019, ktorý tiež končiace zastupiteľstvo nestihlo schváliť.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela