Ak ste patrili k Teslákom, napísali o vás knihu

  • História
  • 2. decembra 2018, 10:00

Doteraz nik na Slovensku nepredostrel tak komplexne a detailne časy, keď sa v piešťanskej Tesle rodila prvá CCD kamera a predtým tranzistory, unipolárne integrované obvody a všelijaké iné zázraky mikroelektroniky. Podarilo sa to šéfovi bývalého hospodárskeho strediska Tesly, ktoré nieslo označenie HS 7020, Vladimírovi Áčovi, autorovi prvej československej kamery. Kniha ide medzi bývalými pracovníkmi podniku doslova nadračku.

Bývalí Tesláci, pracovníci vývoja a výroby integrovaných obvodov, podnikali aj spoločné výlety. © archív vd

„Milí kolegovia, už je to dávno, čo sme prechádzali bránami nášho materského podniku Tesla Piešťany. Hádam uplynuli aj desaťročia, preto možno prišiel čas zdokumentovať vývoj v oblasti mikroelektroniky na Slovensku. Na túto úlohu sa podujal kolektív autorov pod vedením Štefana Lubyho v publikácii Od tranzistora k integrovanému obvodu,“ upozornil svojich bývalých kolegov na horúcu novinku vývojový pracovník bývalej Tesly, Pavol Krásny.

Jednu kapitolu knihy napísal Vladimír Áč. Prezentuje v nej genézu vývoja MOS IO zo svojho pohľadu, ktorý je nesporne veľmi zaujímavý. „Spomína aj nás pracovníkov, ktorí sme sa na vývoji MOS IO podieľali. Teraz po rokoch si môžeme uvedomiť, že sme boli pasažiermi pomaly sa rozbiehajúceho vlaku mikroelektroniky. Postupom času však vlak začal nadobúdať takú šialenú rýchlosť, že dnes má človek problém sledovať jeho zastávky. Ale aj keď je to tak, pre nás nie sú záhadou pojmy ako RAM, NVRAM, CPU, CMOS, CCD…, lebo aj my sme boli voľakedy pritom a podieľali sme sa na ich vývoji,“ dodal P. Krásny.

Aj takéto „plošáky“ sú súčasťou histórie nášho elektropriemyslu.

„Dnes na Bibliotéke som kúpil spomínanú knižku a pri čakaní na manželku pred Ikeou som ako bestseller prečítal štvrtú kapitolu, ktorú napísal Vladimír Áč, je to 51 strán. Pre mňa to je naozaj vzácna pripomienka na najkrajšie časy, čo sa týka odborného naplnenia. Zaujímavé sú aj Vladimírove osobné spomienky na cesty a na rok 1989, ktorý už vtedy prorocky hodnotil slovami: ‚Bol to riadený proces deštrukcie bipolárneho sveta. Zmanipulované masy, ktoré uverili sľubovanému neuveriteľnému blahobytu, nebolo možné zastaviť…‘ Mne pripadá súčasné obdobie podobné tomu z roku 1989, znovu sa deje niečo mimoriadne dôležité… Vrelo odporúčam,“ napísal ďalší kolega z bývalej Tesly.

Primárnym zmyslom 224-stranovej publikácie vydavateľstva Veda, ktorá nesie názov Od tranzistora k integrovanému obvodu, je poukázať na osudy mikroelektroniky v Československu a na Slovensku, pretože táto téma u nás, na rozdiel od Česka, nebola zatiaľ dostatočne spracovaná. Ujali sa jej autori z bývalého priemyselného vývoja, z prostredia SAV a Slovenskej technickej univerzity.

Najzaujímavejšiu kapitolu sa podarilo napísať Vladimírovi Áčovi, autorovi prvej československej kamery.

Doc. Vladimír Áč predostrel podľa názoru Štefana Lubyho doteraz najucelenejší pohľad na mikroelektroniku na Slovensku z pohľadu priemyselnej sféry, ale aj z hľadiska výskumných inštitúcií. RNDr. Ivan Kostič spracoval vývoj a úspechy litografie v našej krajine, ktorá sa vypracovala na medzinárodnú úroveň. Doc. Martin Šperka a prof. Daniel Donoval prispeli kapitolami o aplikáciách mikroelektroniky vo výpočtovej technike, respektíve o príprave absolventov pre odbor i vedecké prínosy našej hlavnej liahne adeptov mikroelektroniky – Fakulty elektroniky a informatiky STU. Knihu dotvárajú a oživujú spomienky a postrehy Ing. Peter Lobotku, doc. Jozefa Nováka, prof. Milana Ožvolda a Ing. Iva Vávru.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela