Hrozno je všeliek, nejedzte ho však večer

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 11. novembra 2018, 14:00

Hrozno je všeliek. Nielenže vás zbaví nepríjemnej zápchy, dodá rýchlu energiu, zníži krvný tlak, pomôže pri trávení, odvodní telo od nadbytočnej vody, ale vhodné je aj pri chudokrvnosti. Starí ľudia si zo „samorodu“ robievali víno. Bolo silné ako ekrazit, a ak ho pili po dúškoch, bola to nielen vitamínová a kalorická bomba, ale v dobrej kondícii sa dožívali vysokého veku. Ak vás trápi nadváha, poradíme vám, ako sa jej zbaviť prostredníctvom čerstvých zrelých sladkých bobúľ slovenského hrozna.

Na oberačke v Radošine. (Autor: vd)

Hrozno obsahuje množstvo živín potrebných pre organizmus a v primeranom množstve je vhodné aj na chudnutie. Dajte si však pozor, hrozno má pomerne vysokú energetickú hodnotu, obsahuje hroznový cukor, a preto ho pri chudnutí nemôžete jesť nadmerné množstvo. Hroznový cukor sa z tráviaceho traktu rýchlo uvoľňuje do krvi, je ihneď spotrebovaný – spálený. Neodporúčame vám jesť hrozno vo večerných hodinách, jedzte ho dopoludnia, najneskôr do 14. hodiny.

Pri chudnutí však určite nenahraďte všetky potraviny ovocím. Takýto jedálny lístok vám ťažko pomôže schudnúť: raňajky a olovrant – banány, obed – zeleninový šalát, olovrant – hrozno, večera – sušené ovocie, pomedzi to ešte zobkanie hrozna. Je výborné, že namiesto keksov a čokolád jete ovocie, všetkého však veľa škodí. Ovocie je síce podstatne zdravšie, obsahuje však kalórie, ktoré môžu v celkovom dennom kalorickom súčte pribrzdiť či dokonca znemožniť vaše snahy o chudnutie.

Hroznový cukor rýchlo zaženie hlad a okamžite dodá telu energiu, preto pomáha pri únave, vyčerpanosti a strese. Nočný hlad zaženieme 100-200 gramami hrozna. Sušené hrozno je obľúbená pochúťka, je však kalorickou bombou. Ak sa snažíte schudnúť, vylúčte ho zo svojho stravovacieho režimu. Najzdravšie a najmenej kalorické je čerstvé hrozno v prirodzenom stave. Čím sú plody zrelšie, tým sú sladšie a zároveň kalorickejšie.

Za sladkosťou hrozna stojí vysoký podiel cukrov, vďaka čomu funguje ako spoľahlivá a rýchla energetická vzpruha, keď organizmus bojuje s vyčerpanosťou. Hrozno je určite jedným z najzdravších druhov ovocia vôbec. Čerstvé obsahuje až 80 percent vody, 20 percent jednoduchého ovocného a hroznového cukru, jedno percento rozpustnej vlákniny a celý rad vzácnych rastlinných látok. V 100 gramoch zjete okolo 60 kalórií. Draslík z hrozna pozitívne ovplyvňuje kolobeh vody v tele, stimuluje činnosť obličiek a podporuje chudnutie. Práve vďaka obsahu draslíka je hrozno vhodné na detoxikáciu organizmu.

Bobule obsahujú aj značné množstvo vápnika, takže dokážu znižovať krvný tlak, pôsobia ako diuretiká a pomáhajú pri chudokrvnosti. Kremík v hrozne je pomocníkom v boji proti celulitíde.

Vláknina v šupkách podporuje činnosť čriev a zbaví vás zápchy. Hrozno omladzuje, znižuje cholesterol, chráni cievy. Všetky jeho sorty patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá, minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok a riadení srdcového rytmu, ale aj jasne myslieť. Vláknina zároveň obsahuje vitamíny C, E a skupiny B. Hrozno regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a obličkových kameňoch.

Hrozno dodáva nášmu organizmu množstvo antioxidantov. Šťava sa používa pri liečení chorôb, ktoré vznikajú hromadením toxínov v tele. Pôsobí močopudne a žlčopudne, mierne preháňa. Keďže hrozno má močopudný účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky. Znižuje kyslosť žalúdočných štiav.

Hrozno môžeme v surovom stave použiť pri príprave šalátov, na spestrenie studených mís či jednohubiek, najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobúľ hrozna je naozaj vynikajúca. Základným pravidlom pri konzumácii hrozna alebo jeho spracovaní je mať kvalitné hrozno. Strapce kupujte čerstvé a neprezreté, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a so šťavnatou a mäsitou dužinou. Šupky nevyhadzujte, obsahujú nestráviteľnú vlákninu, pektíny, farbivá a triesloviny, ktoré podporujú trávenie.

Už 30-gramová denná dávka hrozna dokáže zrýchliť trávenie. Jadierka nevypľúvajte, okrem trieslovín sa v nich nachádzajú kvalitné tuky. Hrozienka nie sú iba pochúťka. Majú vysoký obsah cukrov, preto sú vhodné pre turistov a športovcov. Pre deti sú zdravou maškrtou, pretože obsahujú ľahko stráviteľné cukry, vitamíny a minerálne látky. Hrozienka pridávame do cesta slabo obalené v múke. Tak nespadnú na dno koláča, ale udržia sa na povrchu.

Hrozno patrí medzi najzdravšie ovocie.

Jedálny lístok hroznovej diéty

Raňajky: hlavne bielkoviny – 1 vajce natvrdo alebo 1 nízkotučný tvaroh alebo 1 porcia chudej kvalitnej šunky

Desiata: 300-500 g hrozna

Obed: vhodné sacharidy – 500 ml zeleninovej polievky, 100 g obilnín (alebo varené zemiaky alebo cestoviny), krajec chleba

Olovrant: 300-500 g hrozna

Večera: sýtiaca vláknina – 1 porcia šalátu z paradajok a uhoriek (alebo kapusta a mrkva), ktorý môže byť ochutený olejom a citrónovou šťavou, krajec chleba

Smoothie s hroznom i špenátom

Potrebujeme: dve hrušky, dva banány a jablká, približne 100 g špenátu a rovnaké množstvo hrozna, zázvor s veľkosťou lieskovca

Očistíme jablká, hrušky, hrozno i zázvor, špenát umyjeme, odstránime stopky. Banány olúpeme. Všetko ovocie nakrájame na kúsky a vložíme do mixéra. Aby sa nám nezadrel a hlavne, aby sme zväčšili objem nápoja, prilejeme potrebné množstvo vody. Všetko spolu vymixujeme a nápoj – jesenné ovocné smoothie – je hotový. Už ho len podať návšteve.

Smoothie vyzerá ako žabací džus, ale chutí fantasticky.

Waldorfský šalát s hroznom

Potrebujeme: jeden ľadový šalát, citrónovú šťavu, tri polievkové lyžice majonézy, jablko, stonkový zeler, bobule hrozna rozrezané na polovicu, hrsť orechov, 100 g gorgonzoly

Rozobratý, umytý ľadový šalát pokvapkáme citrónom, pridáme majonézu, natenko nakrájané jablko, zeler, hrozno, orechy a gorgonzolu pokrájanú na malé kocky. Suroviny jemne premiešame a šalát je hotový. Množstvo surovín si prispôsobte podľa chuti a počtu stravníkov.

Šalát, ktorý chutí aj v prírode.

(vd), zdroj: Ako schudnúť

 

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela