Pri výročí nezabúdajme ani na zamestnancov

  • História
  • 28. októbra 2018, 16:00

Vážená redakcia, v Piešťanskom týždni číslo 41 bol publikovaný článok k 60. výročiu vzniku kultúrneho a spoločenského strediska, dnešného Mestského kultúrneho strediska v Piešťanoch. S ľútosťou musím konštatovať, že sa v ňom zabudlo na zamestnancov, ktorí prakticky od jeho založenia desiatky rokov pracovali v tomto stredisku a starali sa o kultúrne vyžitie obyvateľov Piešťan a okolitých dedín.

Ocenení predstavitelia pacientskych a spoločenských organizácií. (Autor: vd)

Do Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS), ako sa vtedy naše stredisko volalo, som nastúpil 1. septembra 1961, kde bol riaditeľom Tomáš Turčan. Pracovali tu už Jarmila Rehušová, Emília Gavorová, Jozef Králik a Jozef Hmiro. Hľadali sme vhodné priestory na uskutočňovanie kultúrnych podujatí. V čase môjho pôsobenia v KaSS sa vždy v lete konal Piešťanský festival, koncerty v teraz zdevastovanom liečebnom dome Slovan. V rámci festivalu sa každoročne poriadali kultúrne podujatia pre piešťanské základné a stredné školy a taktiež pre školy z okolitých dedín. V roku 1962 nastúpil na miesto riaditeľa Anton Pastírik. Vytvárali sa podmienky pre uskutočňovanie kultúrnych podujatí, či už to boli predstavenia v amfiteátri, v spomínanom Slovane, neskôr na Malej scéne Ivana Krasku či v Dome umenia. V KaSS boli rôzne kurzy: jazykové, hudobné, kurzy strojopisu, kurzy strihov a šitia, kurzy klasického tanca a množstvo výstav.

V januári 1963 ma riaditeľ poveril, aby som urobil návrh na obálku nového časopisu, ktorý bude vydávať naše stredisko. Spolu s vtedajším výtvarníkom sa nám návrh podarilo zrealizovať. V roku 1964 teda vyšlo prvé číslo tohto periodika, ktorého šéfredaktorom bol A. Pastírik. Redigoval som ho ja až do roku 1990.

Myslím si, že pri oslavách 60. výročia vzniku mestského kultúrneho strediska si vtedajší pracovníci zaslúžia spomenúť aspoň ich mená. Veď sa v plnej miere zaslúžili o rozmach kultúry v Piešťanoch.

Ján Benka

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela