Jablkové mňamky pre usilovné aj lenivé mamky

  • Kultúra a spoločnosť / Príroda
  • 13. októbra 2018, 09:00

Milé gazdinky, prevoňajte si svoju domácnosť vôňou jabĺčkového koláča, vanilkou a škoricou. A pripravte pre svojich blízkych pochúťky, ktoré ocenia všetci maškrtníci. Recepty sme zozbierali z rakovickej Jesienky od krakovianskej gazdinky Eleny Krestovej i útlej knižočky s názvom Ako chutí jabĺčko, ktoré nám poskytla obec Jablonka. Okorenili sme to i našimi redakčnými špecialitkami. Dobrú chuť.

Kysnuté dolky s jablkami chutia aj s marhuľovým džemom. (Autor: vd)

Kysnuté dolky s jablkami

Suroviny: 300 g hladkej múky, 20 g droždia, 1,5 dl mlieka, soľ, 30 g cukru, 250 g čerstvých nastrúhaných jabĺk, 2 vajcia, olej na vyprážanie, škoricový cukor, jahodový džem

Postup: Z vlažného mlieka, trocha soli, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý po nakysnutí pridáme do preosiatej múky. Pridáme žĺtky a vypracujeme redšie cesto. Necháme trocha nakysnúť a asi v polovici kysnutia do cesta zapracujeme vyšľahaný sneh z bielkov s cukrom a nastrúhané jabĺčka, takto zmiešané ešte necháme vykysnúť. Na lievancovej panvici postupne upečieme na rozpálenom oleji dolky. Hotové potrieme džemom a posypeme škoricovým cukrom.

Jablkový koláč z BE-BE keksov

Suroviny: 3 balíčky BE-BE keksov, 200 g masla, 150 g práškového cukru, 1/4 l mlieka, 1 vanilkový puding, 250 g jabĺk, orechy, hrozienka, škorica, cukor, krupica

Jablková náplň: Jablka očistíme a nakrájame na malé kúsky, podusíme domäkka. Pridáme hrozienka, nasekané orechy, podľa chuti cukor a škoricu. Necháme vychladnúť.

Vanilkový krém: Mäkké maslo vymiešame s cukrom, z mlieka a pudingového prášku uvaríme puding a po vychladnutí primiešame k maslu.

Postup: Formu vymastíme maslom alebo vyložíme alobalom. Na dno poukladáme prvý balíček keksov a potrieme polovicou vanilkového krému. Nasleduje ďalšia vrstva keksov, na ktorú natrieme vychladnutú jablkovú náplň a druhú časť vanilkového krému. Navrch poukladáme opäť kekse. Múčnik vložíme na niekoľko hodín, najlepšie na noc, do chladničky.

Jablkový koláč s Be-be pudingom je šťavnatý.

Jablkové knedličky s orechmi

Knedličky si pripravíme z tvarohového alebo zemiakového cesta. Naplníme ich jablkami.

Suroviny:

Tvarohové cesto: 200 g krupicovej múky, 150 g mäkkého tvarohu, vajce, soľ, voda

Zemiakové cesto: 300 g uvarených pretlačených zemiakov v šupke, 100 g hrubej múky, soľ, 20 g masla, vajce

Plnka: 500 g jabĺk, 30 g masla, 40 g orechov, 60 g práškového cukru

Postup: Do múky pridáme tvaroh, vajce, soľ a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra. Podobne pripravíme aj zemiakové cesto. Pokrájame ho na rovnaké štvorčeky, do ktorých zabalíme očistené štvrtiny jabĺk. Môžeme ich obaliť v kryštálovom cukre zmiešanom so škoricou. Knedličky varíme po vyplávaní na povrch asi štyri až šesť minút. Uvarené polejeme maslom a posypeme mletými orechmi s cukrom, prípadne kakaom alebo opraženou strúhankou.

Jablkový rez

Suroviny:

Na cesto: 350 g hladkej múky, 200 g masla (Palmarín), 2 žĺtky, 100 g práškového cukru, 1 kypriaci prášok do pečiva, 2 PL kyslej smotany

Na plnku: višňový džem, 1,5 kg jabĺk, 4 PL kryštálového cukru, škoricový cukor, vanilkový cukor, Zlatý klas, 1 dl vody, piškóty

Jablká, cukor, škoricu a vanilku dáme dusiť. Keď sa jablká udusia, pridáme vodu, v ktorej sme rozmiešali Zlatý klas, a necháme vychladnúť.

Na polevu: 300 g práškového cukru, šťavu z polovice citróna, 2 PL rumu, 1 PL oleja, čokoládu na prekvapkanie (dekorácia)

Suroviny zmiešame a vylejeme na hotový upečený rez.

Postup: Suroviny na cesto spolu zmiesime a rozdelíme na dve časti. Polovicu cesta rozvaľkáme na plech, potrieme višňovým džemom a vylejeme jablkovú plnku. Posypeme rozmrvenými piškótami, zakryjeme druhou polovicou cesta a dáme piecť asi na 25 minút do vyhriatej rúry s teplotou 200 oC. Na vychladnutý zákusok dáme polevu a pokvapkáme roztopenou čokoládou.

Ovocný šalát môžete poliať aj smotanou či ozdobiť zmrzlinou.

Ovocný jabĺčkový šalát

Ak nemáte čas na pečenie, pripravte ovocný šalát. Nakrájajte dve-tri jablká, jeden banán, hrušku, pridajte hrozno, nasekajte oriešky, zalejte bielym smotanovým jogurtom, do ktorého ste vmiešali lyžičku medu, a ozdobte čerstvými bylinkami.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela