Dopravná značka len ako strašidlo pre neznalých

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 11. októbra 2018, 12:00

Parkovanie v centre Piešťan sa čoraz viac stáva akýmsi adrenalínovým športom. Ulice v centre sú v pracovných dňoch preplnené zaparkovanými autami a kto chce odstaviť auto na „veľkom“ parkovisku na Nálepkovej, musí absolvovať dlhé čakanie v kolóne pred rampou. V pracovných dňoch v centre však nemajú kde parkovať návštevníci mesta dochádzajúci za prácou, ale ani obyvatelia stredu mesta.

Značka na Vajanského ulici, ktorej nedodržanie policajti pokutovať nemôžu. (Autor: pror)

Radnica sa však miesto systémových riešení uchyľuje k zvláštnym krokom, a to napríklad aj umiestňovaním „nelegálneho“ dopravného značenia. I tak by sa dala označiť značka na Vajanského ulici, ktorej účelom má byť zabezpečenie dostatočného počtu parkovacích miest pre obyvateľov tejto ulice.

Dopravná značka vyznačujúca zákaz zastavenia je síce v poriadku, avšak dodatková tabuľa pod ňou o výnimke zo zákazu pre držiteľov identifikačnej karty ju robí zmätočnou. „Parkovanie je viazané k vlastníkom nehnuteľností a obyvateľom s trvalým a prechodným pobytom na danej ulici. Bolo to schválené už v minulosti dopravným inšpektorátom,“ povedala Beáta Palkechová z odboru dopravy mestského úradu. Podľa nej obyvatelia už vedia, koho je ktoré auto, a keď tam zaparkuje ktosi cudzí, volajú mestskú políciu.

Strážcovia zákona však majú na tvrdenie mestskej úradníčky úplne iný názor. „Značka na Vajanského ulici je zlá. Mestská polícia jej nedodržiavanie sankcionovať nemôže a ani to nerobí,“ povedal nám náčelník mestskej polície Marcel Mihalik.

Problém umiestňovania takýchto značiek tkvie v tom, že mesto nemá prijaté všeobecne záväzné nariadenie o parkovaní viažucom sa k miestu trvalého bydliska, vlastníctva nehnuteľnosti či miestu podnikateľskej prevádzky. A tak dodatková tabuľa pod zákazovou značkou jej platnosť anuluje pre každého, kto sa rozhodne na tomto mieste zaparkovať. Keďže v presnom význame slova – identifikačná karta je akýkoľvek doklad, ktorým môžete svoju identitu preukázať. A tým je napríklad aj vodičský preukaz.

Na to, aby mali obyvatelia v meste vyhradené odstavné plochy podľa trvalého bydliska, by mestská legislatíva musela upravovať takzvané rezidenčné parkovanie. A keďže takáto legislatíva neexistuje, na Vajanského by zákaz zastavenia bez dodatkovej tabule platil pre všetkých rovnako, aj pre obyvateľov ulice. V tomto prípade a s touto konkrétnou dodatkovou tabuľou parkovať umožňuje všetkým.

A možno má za úlohu miestnych uspokojiť zdaním, že radnica pre ich bezproblémové parkovanie niečo robí a zároveň neznalých zákona od parkovania odstrašiť.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela