Za meter chodníka na Sasinkovej ulici radnica zaplatí 540 eur

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 11. októbra 2018, 09:00

Budovateľské zámery piešťanskej radnice na konci primátorovania Miloša Tamajku sú vskutku veľkolepé. Niektoré z nich však majú háčik. Dalo by sa dokonca povedať háčisko, čo by pred pár storočiami bez problémov poslúžil pri poprave i legendárneho slovenského zbojníka Juraja Jánošíka. Najzaujímavejšia je v tomto pohľade rekonštrukcia chodníkov na Sasinkovej ulici.

Chodníky na Sasinkovej ulici ide rekonštruovať firma, ktorá dopravné stavby ani nemá v opise svojej podnikateľskej činnosti. (Autor: pror)

„V priebehu októbra odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia chodníkov na Sasinkovej ulici,“ oznamuje hovorkyňa mestského úradu Eva Bereczová na radničnej webstránke.

A pre spresnenie dodávame, že ide o chodníky po oboch stranách Sasinkovej od križovatky s Ulicou A. Hlinku pri detskom domove až po okružnú križovatku na Radlinského ulici. Rekonštruovať sa budú chodníky v úseku dlhom 152 metrov v celkovom objeme investície 163 800 eur, čiže jedna strana ulice približne za niečo málo nad 80-tisíc. Či je po prepočte na jeden meter dĺžky chodníka suma 540 eur za jeho rekonštrukciu reálna alebo premrštená, ťažko usúdiť, keďže radnica projekty tají, a tak nie je možné nazrieť do kalkulačných výpočtov projektanta stavby.

Na septembrovom zastupiteľstve sme si však vypočuli zaujímavú informáciu. „Vybrali ste ako realizátora stavby firmu ENERGOCLIMA, s.r.o., ktorá v obchodnom registri v predmete činnosti nemá o dopravnom stavebníctve ani len zmienku,“ povedal poslanec Remo Cicutto.

Zo strany vedenia mesta táto pripomienka ostala bez reakcie, a tak sme zisťovali, čo o sebe firma ENERGOCLIMA na internete zverejňuje. Informácia R. Cicutta je v obchodnom registri overiteľná a neostáva nič iné ako konštatovať, že poslanec mal naozaj pravdu. Pozreli sme sa však aj na internetovú stránku spoločnosti ENERGOCLIMA. A na jej webe energoclima.sk nájdete naozaj množstvo informácií o oblastiach, v ktorých firma podniká.

V energetike je to napríklad výroba, dodávky, montáž, servis, údržba a generálne opravy technologických zariadení pre jadrové a klasické elektrárne. V oblasti voda a kanalizácie je to aj rekonštrukcia čistiarní odpadových vôd. V oblasti strojárenskej sa venuje výrobe kontajnerov či výrobe a montáži oceľových konštrukcií.

Na tieto práce firma disponuje aj množstvom certifikátov. Okrem zváracích či skúšobníckych v oblasti elektrotechniky či tlakových nádob je držiteľom jediného certifikátu v súvislosti so stavebníctvom, a to certifikát stavbyvedúci pre technické, technologické a energetické vybavenie stavieb. O dopravných stavbách však na jej webstránke nie je ani zmienka.

Tajné rokovanie poslancov

ENERGOCLIMA však pre volených zástupcov mesta nie je neznáma. V auguste pre túto spoločnosť vedenie radnice zvolalo utajené rokovanie mestského zastupiteľstva. Išlo o desiatky rokov trvajúci súdny spor o niekdajšiu mestskú firmu Kovomontáže. V rámci utajeného zasadnutia poslancov bez prítomnosti verejnosti či novinárov vedenie mesta prišlo s návrhom na ukončenie sporu formou mimosúdneho vyrovnania. Poslanci však tento návrh nepodporili.

Priblížme si teda, čo o tomto súdnom spore vieme. Ešte v roku 1992 v období divokých privatizácií vtedajší piešťanský primátor Viliam Hájovský mestskú firmu Kovomontáže, štátny podnik, Piešťany predal do privátnych rúk.

Mestu malo byť za ňu vyplatených 74 miliónov slovenských korún. Peniaze však na účet mesta nikdy neprišli, a tak po zmene na primátorskej stoličke boli na súd podané dve žaloby. Jedna za nevyplatenie kúpnej ceny, druhá za neplatnosť kúpnej zmluvy. Tieto žaloby zatiaľ bez právoplatného rozsudku sa už roky motajú po slovenských súdoch. Samozrejme, úrok z omeškania platby každým dňom narastá a len letným výpočtom dlhovaná suma narástla už na dvojnásobok, a tak v prípade vyhratého sporu by do mestskej kasy pribudlo okolo päť miliónov eur.

Dnes však už v súdnych sporoch firma Kovomontáže a jej vtedajší „kupec“ nefiguruje, ale spor sa týka následníckej spoločnosti, ktorá k tejto voči mestom žalovanej firme prišla v počte prevodov a predajov vlastníckych práv zhruba už ako ôsma v poradí. Je ňou ENERGOCLIMA, spol. s r.o., ktorú okrem iného spája s pôvodným závodom rovnaká adresa jej sídla na Priemyselnej ulici číslo 4 v Piešťanoch.

O akú sumu pri mimosúdnom vyrovnaní išlo, ostalo utajené. Čo však je verejné, že po dvoch mesiacoch od doby, čo chcela byť radnica k spoločnosti ENERGOCLIMA nadštandardne ústretová, sa táto zrazu zjavila ako realizátor chodníka.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela