Čas na premýšľanie

Konečne! Takto si v piatok uľavia nielen tisícky žiakov a študentov, ale aj ich pedagógov. Desaťmesačné hektické obdobie sa skončí rozdávaním vysvedčení. A začnú sa prázdniny!

kopunek
Gabo Kopúnek © apt

Pre niektorých budú veselé, pre tých, čo ich strávia nad knihami, pretože v závere školského roka prepadli alebo sa pripravujú na štátnice, budú náročnejšie. A to preto, aby odolali všetkým nástrahám a pokušeniam leta a viac sa venovali štúdiu.

Zaslúžený odpočinok majú aj učitelia. Mnohí im závidia či zazlievajú „dva mesiace prázdnin“, no tí, čo do toho vidia, dobre vedia, že učiteľ si čerpá riadnu dovolenku a náhradné voľno, ktoré si musel počas školského roka nahonobiť učením hodín navyše. A tým, čo to stále nechápu, odkazujem, choďte si to na jeden rok vyskúšať!

Byť učiteľom nie je med lízať. Aj keď ich trápenie mnohí zaškatuľkovali do nízkych platov, podstata neatraktívnosti tohto povolania spočíva úplne v inom. Zaskočili ma, a možno ani tak nie, vyjadrenia najvyšších ústavných činiteľov v nedeľňajšej diskusii na Jednotke. Premiér sa chváli, že učiteľom pridávajú na platoch, zvyšní dvaja mu drukujú, že teraz je na učiteľoch, aby sa to navýšenie prejavilo aj v ukazovateľoch medzinárodných meraní vedomostí. Akoby všetci traja nevedeli, že kým učiteľ nebude mať poriadne podmienky na prácu a normálny „materiál“, nič sa v našom školstve nezmení.

Dôstojnosť učiteľskému povolaniu nevráti len vyšší plat či upravená legislatíva na jeho ochranu ako vyhynutého druhu, ale do svedomia by si mali vstúpiť hlavne rodičia tých detí, ktoré terorizujú a privádzajú do šialenstva pedagógov počas školského roka. Oni dobre vedia, o ktorých hovorím. Majú žiacke knižky a triedne knihy plné zápisov a na vysvedčení zníženú známku zo správania.

Ak sa hovorí, že vedomosti žiaka sú odrazom schopnosti učiteľa, tak správanie žiaka je zrkadlom výchovy rodičov. Oba tábory majú teda nad čím celé prázdniny premýšľať.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela