O kvase platí: Čo nedáte na tanier, nedávajte ani do suda

  • Spravodajstvo
  • 24. júla 2013, 08:44
  • Autor:vd

V týchto dňoch vrcholí zber marhúľ. A keďže tento rok je ich naozaj neúrekom, niektorí záhradkári sa možno rozhodnú pripraviť si z prebytku kvalitný kvas. Pre tých, čo sa na túto alchýmiu podujmú, sme pripravili rozhovor, v ktorom sa od skúseného pestovateľa a výrobcu pálenky Jána Hornáka z Piešťan dozviete, ako na to.

Aké ovocie, prípadne iné plodiny sú najvhodnejšie na výrobu kvasu a prečo?
– Každé ovocie dopestované v našich geografických podmienkach je vhodné na destiláciu. Chuť niektorého ovocia po vypálení je však v spoločnosti preferovanejšia, a preto sa uchytilo viac než iné. Náročnosť dopestovania a zberu je tiež výrazný faktor pri výbere druhu pálenky. U nás sú najobľúbenejšie slivky, hrušky, jablká, marhule a dokonca aj čerešne. Do pozornosti sa vracia tiež oskoruša, ktorá má vraj liečivé účinky.
Je na kvas vhodný drevený súdok či radšej použiť plastovú alebo kovovú nádobu?
– Určite nie je v hodné používať kovové nádoby. V minulosti sa používali najmä drevené, sú však náročnejšie na údržbu a prípravu pred naložením kvasu. Plastové nádoby pohodlne splnia potrebnú úlohu na kvasný proces. Nádoba by mala byť pred naložením dôkladne vyčistená, ideálna veľkosť suda je 80-150 litrov.
Aké ovocie sa tam vkladá – môže byť prezreté aj trošku poškodené, uderené, respektíve nahnité? Má byť očistené bez kôstok, alebo aj s kôstkami? Môžu tam byť zvyšky stoniek a lístkov?
– Pri výbere ovocia, z ktorého vyrábame kvas, platí pravidlo: Čo by sme nedali na tanier, nehádžme ani do suda. Ovocie by preto malo byť zrelé, očistené od špiny a hliny, zbavené stoniek a lístkov. Nemalo byť by byť hnilé ani plesnivé. Okrem čerešní a sliviek by sme mali plody odkôstkovať. Jablká treba pred naložením postrúhať alebo rozdrviť. Ak je kvas príliš hustý, môžeme priliať trochu vody.
Viac informácii sa dozviete z rozhovoru s Jánom Hornákom, ktorý sa nachádza v aktuálnom čísle Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard