Školáci z Krakovian sa učili piecť chlieb

  • Spravodajstvo
  • 15. júna 2013, 14:34
  • Autor:Havrlentova (v)

Chlieb si ľudia kedysi vážili. Bol pre nich vzácnym pokrmom, pre tých chudobnejších dokonca výnimočnou pochúťkou. Ani jedna omrvinka nesmela padnúť na zem a byť zastupená. Chlieb bol svadobným darom, tradičným obradným prvkom a nebolo človeka, ktorý by chlieb pred rozkrojením nepoznačil krížikom.

Dnes sa to však už bežne nenosí. Chlieb na desiatu? Trápne!
Ako si lepšie vážiť niečo, ak nie vytvoriť si to vlastnými rukami a vlastnou skúsenosťou zistiť, koľko úsilia je za tým? Túto otázku a zároveň i odpoveď na ňu si položili pracovníci Centra výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch, ktorých náplňou práce je okrem iného i výskum kvalitných surovín pre výrobu chleba a pekárenských výrobkov. Výskumníci počas celého školského roku učili deti, ako sa dopestuje obilie, koľko veľa ľudského úsilia je za tým a že chlebík sa zázrakom neobjaví v obchode. Svoju prácu musí vykonať poľnohospodár, mlynár, potom pekár a tiež doma mama, ktorá vyrobí z chlebíka niečo chutné, napr. i chlebové chipsy z toho staršieho, ktorý by inak možno skončil v koši. Deti počas celého školského roku zbierali starý a nepotrebný chlebík a tie, ktoré ho nazbierali najviac, dostali odmenu. Výlet za pravým chlebíkom získali deti zo štvrtej triedy Základnej školy v Krakovanoch. V Matejovci (obec Krajné) sa u rodiny Obuchovej naučili ako vzniká chlieb.
Aj o tomto sa dočítate v nasledujúcom Piešťanskom týždni.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 12. mája. Tento deň je Európskym dňom minerálov, Svetovým dňom ošetrovateliek, Svetovým dňom spravodlivého obchodu a Medzinárodným…
  • 12.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 13. mája. Tento deň Dňom tulipánov. Meniny má Servác.
  • 13.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
pondelok, 13. mája 2024
Meniny má Servác, zajtra Bonifác