Slovenské osobnosti medicíny vo svete (48): 20. storočie

  • Kultúra a spoločnosť
  • 6. apríla 2010, 14:27
  • Autor:

PIEŠŤANY – Seriál o osobnostiach so slovenskými koreňmi, ktorí dosiahli významné svetové úspechy v medicíne, pripravuje pre Piešťanský týždeň Prof. Jozef Rovenský. Aktuálne diely nájdete na internetovej stránke vždy v sobotu predpoludním. Dnešný diel je venovaný Jánovi Rivalovi.

Ján RIVAL
* 21. 8. 1935 Bratislava – lekár
Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave ukončil v roku 1959 s vyznamenaním (Magna Cum Laude). Po ukončení štúdia cirkuloval, v rámci preda-testačnej prípravy, jeden rok v Okresnom ústave národného zdravia a potom dva roky na internom oddelení v Dunajskej Strede. V rokoch 1967-1968 získal študijný pobyt na oddelení kardiológie všeobecnej nemocnice vo Filadelfii, kde pracoval pod vedením prof. Samuela Belleta, neskoršie v špe-cializácii v kardiológii pokračoval na Wayneho štátnej univerzite Lekárskej fakulty v Detroite pod vedením profesora Richarda J. Binga. V roku 1973 dosiahol hodnosť Clinical Assistant profesor medicíny na Univerzite Michigan vAnn Arbore, MI. Neskoršie sa stal docentom, profesorom medicíny na tej istej univerzite.
Profesor Rival má špecializáciu z vnútorného lekárstva prvého stupňa, ktorú získal v roku 1962 a stal sa špecialistom v kardiológii. V roku 1967 zložil skúšku ECFMG, potrebnú pre cudzincov, aby mohli pracovať v lekárskej profesii v USA, ďalej absolvoval základné medicínske skúšky na univerzite New Yorku a v Michigane, a napokon dosiahol odborný certifikát z vnútorného lekárska, pre pôsobenie v tomto odbore v USA. V roku 2010 bude profesorovi Rivalovi odovzdané významné vyznamenanie Master of the American College of Physicians.
Vo výskume sa venoval kardiovaskulárnej hemodynamike, pôsobeniu liekov s adrenergnými stimulačnými vlastnosťami, ako aj adrenergnej blokáde. Pracoval na vzťahu medzi kongenitálnymi anomáliami hrudnej chrbtice a
mitrálnou vadou. Prof. Rival hovorí plynule po slovensky, rusky, česky, nemecky, maďarsky, anglicky. Je členom prestížnych medicínskych spoločností ako American College of Cardiology, American College of Physicians, ale bol aj členom bývalej Československej spoločnosti J. E. Purkyně – Kardiologická spoločnosť. Prednáša a koordinuje vedecké konferencie pre poslucháčov Lekárskej fakulty v Michigane, a tiež pre všeobecných lekárov. Jeho kariérny postup je obdivuhodný. V roku 2001 dokonca dosiahol funkciu prezidenta Lekárskej Spoločnosti Henryho Forda. Vo vedeckej práci sa okrem vyššie uvedenej problematiky venoval aj problematike fajčenia vo vzťahu reaktivite krvných doštičiek a možného vzťahu k pľúcnej hypertenzie, nefrotic-kému syndrómu pri Gravesovej chorobe (zvýšená činnosť štítnej žľazy), Fabryho chorobe a jej kardiologickým prejavom, problematike karcinoidných nádorov, ďalej iatrogénnym poruchám pri liečbe statínmi, ktoré vyvolávajú myo-patické zmeny a rozpad svalstva.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela