Odvody sú vyššie a zúčtujeme ich už v marci

  • Spravodajstvo
  • 21. januára 2010, 11:56
  • Autor:A. Drahovská

PIEŠŤANY – Podnikateľov v tomto roku čaká niekoľko dôležitých zmien. Od januára budú vypočítavať najnižšie odvody z nového vymeriavacieho základu 319,58 eur (9627,67 Sk). Okrem toho sa dátum podania ročného zúčtovanie zdravotného poistenia posunul na 31. marca.

Základom je priemerná mzda
Od 1. januára sa zvýšila minimálna mzda o 4,1 %, z 295,50 € na 307,70 €. Odvody však už podľa nej nepočítame, vymeria-vacím základom pre rok 2010 je najmenej 44,2 percenta z priemernej mzdy v roku 2008. Na účet sociálnej poisťovne tak povinní platcovia minimálneho poistenia začiatkom februára odvedú najmenej 96,90 eur (podrobný výpočet nájdete aj na interneto-vej stránke sociálnej poisťovne www.socpoist.sk) a za zdravotné poistenie zaplatíme minimálne 44,73 eur. Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia podávame už do 31. marca tak ako daňové priznania. Tlačivá v elektronickej podobe sa nachádzajú na webo-vej stránke www.rzzp.sk, oproti minulému roku však budú trochu zmenené, a tak si radšej počkajme na ich aktualizáciu. Preplatky a nedoplatky musia obe strany zúčtovať do konca júna.
Dobrá správa je, že podnikatelia môžu požiadať o predĺženie lehoty na podanie daňového priznania o tri mesiace, v prípade, že mali príjem aj zo zahraničia, až o šesť. Žiadosť musia podať ešte pred koncom marca.
DPH za služby pôjde do výkazu
Vláda prijala tiež novelu zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorá ho zosúlaďuje so smernicami európskej únie. Zmena sa týka služieb s miestom dodania v inom členskom štáte, pri ktorých je povinný platiť daň príjemca. Sumy za tieto služby bude platiteľ DPH od januára uvádzať v súhrnnom výkaze. Ten podáva daňovník za každý kalendárny me-siac, v ktorom dodal tovar alebo službu oslobodenú od dane podľa príslušného paragrafu zákona o DPH. Štvrťročný súhrnný výkaz môže podať platiteľ DPH, keď hodnota ním dodaného tovaru za predchádzajúce štyri štvrťroky nepresiahla stotisíc eur. Hodnota služieb sa do tejto sumy nezaratúva. Výkaz je však možné podať iba elektronicky, do 20 dní po skončení obdobia, za ktoré sa podáva. Podnikateľ by preto mal uzatvoriť s daňovým úradom dohodu o elektronickej komunikácii.
V januári zdaňujeme domy a autá
Do konca januára podávajú daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti všetci tí, ktorí v minulom roku kúpili nehnuteľný majetok – dom, byt, stavbu či pozemok. Daň priznávajú na príslušnom obecnom alebo mestskom úrade. Koniec mesiaca je aj termínom na zaplatenie dane pre majiteľov psov (viac na 5. strane).
Priznanie k dani z motorových vozidiel za rok 2009 má tiež lehotu podania do konca tohto mesiaca. Vyplnené tlačivo treba odovzdať na daňový úrad podľa miesta prihlásenia vozidla k 31. 12. 2009 a do konca januára, resp. do 1. februára treba daň aj zaplatiť. Jej výšku určuje vyšší územný celok. (Sumy pre Trnavský kraj nájdete v priloženej tabuľke.) Ak je daň vyššia ako 660 eur a zároveň nepresiahne 8292 eur, sú daňovníci povinní platiť štvrťročné preddavky, nad 8292 eur mesačné.
Paušál či kniha jázd
Podnikatelia sa tiež rozhodnú, ako za minulý rok odpočítajú výdavky na prejazdené pohonné látky (PHL). V prípade, že nechcú viesť knihu jázd, môžu si od príjmov za rok 2009 odpočítať sumu vo výške 80 % paušálnych výdavkov na spotrebovaný benzín či naftu. Sú však povinní evidovať stav tachometra na začiatku a na konci roka a spotrebu vypočítať podľa technického preukazu vozidla. Celkový počet najazdených kilometrov musí byť primeraný. Pri odpočte DPH však nestačí len stav tachometra, platiteľ musí preukázať použitie nakúpených PHL na podnikanie. Daňový úrad má možnosť preveriť správnosť vykazovanej spotreby pohonných hmôt, napríklad môže skúmať, či vozidlo najazdilo taký počet kilometrov, ktorý po prepočte zodpovedá nákupu PHL, a tiež je primeraný k podnikateľskej činnosti, v porovnaní so spotrebou v minulých obdobiach.
Odpis straty až sedem rokov
Živnostníci, ktorí viedli jednoduché účtovníctvo, nie sú platcami DPH, v minulom roku nemali žiadneho zamestnanca a ich príjem je nižší ako 170-tisíc eur, nemusia v roku 2010 vypisovať peňažný denník. Majú ale povinnosť evidovať príjmy, výdavky, tiež prijaté a vydané doklady, ktoré však musia spĺňať náležitosti podľa zákona o účtovníctve. Ďalej vedú evidenciu majetku, ktorý používajú pri podnikaní, zásob, pohľadávok a záväzkov. Novinkou je v tomto roku i predĺženie obdobia odpisovania straty. Ak v roku 2010 živnostník alebo firma dosiahne stratu, môže si ju odpočítať po dobu siedmich rokov. Viac informácií o zmenách a novelách v oblasti daní nájdete na portáli daňového riaditeľstva www.drsr.sk.

0 Shares

Najnovšie správy

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela