Uvarte si šípkový čaj

  • Spravodajstvo
  • 7. januára 2010, 12:17
  • Autor:online redakcia

PIEŠŤANY – Pri potulkami zasneženými Piešťanmi určite každý z nás natrafí na šípkový krík, z ktorého sa na nás usmejú mrazom ošľahané červené plody šípky. Stačí natiahnuť ruku a odtrhnúť si pár červených, kyslastých poslov zimy.

Plody šípky sú bohaté predovšetkým na vitamín C, ale zároveň majú aj vysoký obsah vitamínu B1, B2, E, K, P a H, provitamín A, minerálnych látok ako napr. železa, magnézia, sodíka, fosforu a síry. Okrem toho obsahujú ovocný cukor a šťavy, pektín a éterické oleje. Šípky dokážu telu dodať potrebné minerály, podporujú imunitu, sú močopudné a čistia krv.  
Pri dlhodobom užívaní pôsobí šípka ako prostriedok znižujúci hladinu cholesterolu v krvi a zabraňujúci tak rozvoj artériosklerózy. Šípkový čaj je vhodné piť na zlepšenie látkovej výmeny, k prevencii a liečeniu urolitiázy (okrem oxalátovej) a na reguláciu tvorenia žlče.
Šípkový čaj – Polievková lyžica šípok sa preleje 0,25 l studenej vody a nechá sa 2 hodiny, za občasného premiešania, stáť. Potom sa zahreje do varu a odstaví sa na 15 minút. Potom sa scedí a pije teplý 3 x denne pred jedlom.

0 Shares

Najnovšie správy

Podvodníci, ktorí sa snažia všemožnými praktikami vylákať peniaze od samostatne žijúcich seniorov, úradovali aj v Piešťanoch. Do reakcie sa nám…
  • 11.05.2025, 00:01
  • Krimi / Piešťany / Spravodajstvo
Dnes je piatok 9. mája. Tento deň je Dňom Európy a Európskym dňom opery. Meniny má Roland.
  • 09.05.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 10. mája. Tento deň je Svetovým dňom pohybu ku zdraviu. Meniny má Viktória.
  • 10.05.2025, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 11. mája 2025
Meniny má Viktória, zajtra Blažena