E.M. Photography: 14. epizóda – Ako na macro

  • Blogy
  • 12. apríla 2012, 15:42
  • Autor:EM

Piešťanci Erik „Eriino“ Ďuriš a Marek „Švaco“ Švančara sa rozhodli zužitkovať svoje niekoľkoročné skúsenosti z oblasti fotografie a v roku 2009 založili projekt E.M.Photography (Erik.Marek.Photography), v rámci ktorého ponúkajú začínajúcim i skúsenejším fotografom cenné rady pri vytváraní kreatívnych fotografií. Na webe Piešťanského týždňa vám budú prinášať v jednotlivých epizódach nielen rady, ale i rozhovory so zaujímavými ľuďmi z oblasti fotografie či rôzne fotoreporty. Štrnásta epizóda je vstupom do makro sveta. Ukážeme si ako fotiť hmyz a rastliny.

Začínajúci fotografi veľmi radi fotia detaily. Mylne ich nazývajú makro fotkami. Častou témou fotenia je hmyz, kvety, zvieratá a podobne. Myslím, že skoro každý takto začínal. Postupom času možno zistíte, že vás to už nebaví a chcete fotiť niečo iné. Začnete nachádzať viac informácií, k novým vedomostiam pribúda aj lepšia technika, až sa napokon dostanete k ozajstnému foteniu makra a nielen detailných záberov. Aké sú teda možnosti?

Najprv si teda povieme, čo je makro fotografia. Musíme pozerať hlavne na pomer zväčšenia – makro fotografia ako taká začína pri pomere 1:2, avšak to pravé orechové začína práve pri pomere 1:1. Toto zväčšenie v najlepšej kvalite má makro objektív, ktorý je na to primárne určený. Samozrejme, nie každý má peniaze na kúpu špeciálneho objektívu na makro. Preto existuje ešte niekoľko možností ako toto zväčšenie dosiahnuť a teda ako môžeme fotiť makro aj bez makro objektívu.


Viac o fotení nájdete  na kreatívnom blogu EM photography.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 4. mája 2024
Meniny má Florián, zajtra Lesana