Diskusia o doprave zaujímala asi desať ľudí

  • Spravodajstvo
  • 28. septembra 2009, 10:30
  • Autor:Igor Paulech

AKTUALIZOVANÉ
PIEŠŤANY – Neustále zvyšovanie počtu automobilov, nevyhovujúca šírka ciest, či nedostatočné množstvo parkovacích miest, to sú iba niektoré z problémových oblastí, ktoré by mal v najbližších rokoch riešiť v Piešťanoch Územný generel dopravy.

Prvé verejné predstavenie tejto predlohy budúceho smerovania dopravy sa uskutočnilo koncom mája tohto roku. Ďalšiu diskusiu s občanmi viedli autori minulú stredu v mestskej knižnici.
Tím ľudí zo Slovenskej technickej univerzity pod vedením Petra Rakšányiho na prvom stretnutí predstavil štyri varianty riešenia dopravnej situácie v našom meste. Z pôvodných štyroch na minulotýždňovom prerokovávaní zostavovatelia prezentovali dva vybrané varianty. Z nich bude vychádzať po zapracovaní pripomienok občanov mesta konečné riešenie komunikácií v Piešťanoch. K doprave v meste sa v knižnici vyjadrila približne desiatka „odvážlivcov“ z radov obyvateľov Piešťan.

https://www.youtube.com/watch?v=


Pôvodná myšlienka odbremeniť centrum mesta od hustej premávky zostala zachovaná. Prvý variant vychádza z platného územného plánu a počíta s uzavretím Rázusovej ulice. „V súčasnosti, keď je Rázusova otvorená iba pre MHD, sme zistili, že cez Teplickú a Poštovú denne prejde 5122 áut.
Ak by sme Rázusovu otvorili ako jednosmernú ulicu od Námestia slobody po Winterovu, s čím rátame v druhom variante, na Teplickej by sa počet vozidiel za 24 hodín zvýšil o 508," hovorí Peter Rakšányi. V prípade, že by Rázusova bola otvorená v oboch smeroch, hustota premávky na tejto ulici by podľa prepočtov autorov generelu predstavovala približne 4800 motorových vozidiel za deň.


Jeden z prítomných občanov navrhol zjednosmerniť Rázusovu ulicu opačným smerom – od starých Piešťan. Zdôvodňoval to tým, že obyvatelia tejto časti mesta majú do centra komplikovaný prístup.

Boľavou témou pre Piešťany je nové premostenie rieky Váh. Podľa vyjadrenia vedúcej referátu územnej správy mesta Jany Vítkovej, stále počítajú s vybudovaním južného obchvatu. „V súčasnosti čakáme na dokončenie environmentálnej štúdie. Trnavský samosprávny kraj dopracováva dokumentáciu spoločne s trasovaním obchvatu."

Kým v prvom variante sa počíta so zefektívnením dopravy na vstupe do mesta – za železničnou traťou, druhý variant obsahuje plány na vybudovanie nového napojenia na obchvat priamo z diaľnice D1. Spracovatelia projektu generelu rátajú aj so severným mostom do Piešťan.
Podľa P. Rakšányiho by mohol napríklad o túto možnosť prejaviť záujem a spolufinancovať jeho výstavbu arabský investor v rámci projektu wellness a kúpeľného areálu v Moravanoch nad Váhom.
Parkovanie aj pod prírodným kinom

Prítomní občania diskutovali aj o zvyšujúcom sa množstve automobilov v Piešťanoch. Ľuďom prekážajú hlavne autá, ktoré parkujú v úzkych uličkách a na chodníkoch. Problémy videli napríklad na Štefánikovej či Školskej ulici, kde autá stoja po oboch stranách cesty. „Na parkovanie sme vytypovali rôzne lokality. Ideálne by bolo, ak by išlo o mestské pozemky.
Plochy sme rozdelili na záchytné parkoviská a parkovacie garáže," hovorí P. Rakšányi. Záchytné parkoviská by mali zostať na okraji mesta, no parkovacie garáže sú naprojektované dokonca v mestskom parku. Zapustené garáže, teda priestory umiestnené maximálne dva metre pod zemou, by mali byť napríklad pod zelenou plochou medzi KSC Fontána a Kolonádou či pod športovou halou Gymnázia Pierra de Coubertina.

Parkovací dom by mohol vyrásť aj na mieste súčasného parčíku na Štúrovej ulici. V druhom variante generelu dopravy podzemné parkovanie naprojektovali tiež na mieste bývalého prírodného kina. Projekt nezabúda ani na cyklistov. „Poznatky z minulého stretnutia sme rozšírili o štúdiu Revitalizácie potoka Dubová. Odborníci v nej nakreslili po celej dĺžke pešiu a na druhej strane cyklistickú trasu," hovorí Peter Rakšányi.

Finálna podoba a čistopisy Územného generelu dopravy majú byť pripravené už koncom tohto roku.„Projektovú dokumentáciu a finálnu verziu Územného generelu dopravy by sme mali mať pripravenú do konca októbra tohto roku. Dostali sme však množstvo pripomienok od občanov, ale i poslancov mesta, tak je možné, že sa tento termín posunie približne o mesiac. Ďalej vyberieme aj najdôležitejšie zmeny, ktoré budú zapracované do nového územného plánu Piešťan," dopĺňa P. Rakšányi.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 19. mája. Tento deň je Svetovým dňom hepatitídy. Meniny má Gertrúda.
  • 19.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
nedeľa, 19. mája 2024
Meniny má Gertrúda, zajtra Bernard