V Alzheimer cenre čakajú hostí

  • Kultúra a spoločnosť
  • 10. septembra 2009, 10:13
  • Autor:V. Dusíková

V piešťanskom Alzheimer centre v hoteli Poppy na Lodenici chystajú Deň otvorených dverí. Už tento piatok popoludní privítajú návštevníkov spevom, tancom, ale aj prácou.

Rozhodli sa totiž, že dobrá zábava môže byť aj pri krájaní a natláčaní kapusty do sudov. „Potom z nej na Vianoce uvaríme kapustnicu," pozýva všetkých zvedavcov riaditeľ Alzheimer centra Andrej Ondrášik. Keď som vošla do pekne zrekonštruovaných bezbariérových priestorov centra, prilákal ma ruch na terase.

Opatrovateľka kládla starčekom kontrolnú otázku: „Aký je dnes deň?" „Streda?" Pýtali sa dve starenky a očkom mrkli na tabuľku, na ktorú vždy ráno personál napíše správny dátum s príslušným pomenovaním dňa v týždni. „Áno, streda. A čo ide po strede?" vyzvedala ďalej. A starkí nahlas vymenovali dni v týždni.

Aj takýmto spôsobom tu odborníci cvičia klientom pamäť. Netreba azda zdôrazňovať, že Alzheimerova choroba je zákerná v tom, že spôsobuje najskôr stratu krátkodobej pamäte – človek nevie, čo sa stalo pred piatimi minútami, ale živo si spomína na všetko spred päťdesiatich rokov, a neskôr zabudne aj na to. „Aby sme tento proces spomalili, robíme s našimi klientmi rôzne ergoaktivity," uvádza riaditeľ. V rámci nich si starčekovia a starenky kreslia, vystrihujú z časopisov obrázky, ktoré následne lepia do zošítkov alebo na papier.
Tiež rozprávajú o témach z novín či časopisov. „Každý deň tu s klientmi cvičíme, masírujeme ich, podnecujeme k aktivite. Nechceme, aby zostávali na izbách. Ak vládzu, prejdú do spoločných priestorov na raňajky či cvičenia sami, a ak nevládzu, prevezieme ich na vozíkoch. Po masážach či kúpeľoch vo vírivke im púšťame hudbu, ale pokúšame sa ich zapojiť aj do tanca.
Tiež sa zaoberáme reminiscenčnou terapiou, v rámci ktorej si vybavujú spomienky na základe podnetov. Ukazujeme im staré fotky, rôzne predmety dennej potreby, alebo sa s nimi hráme napríklad hru meno, mesto, zviera, vec…" dopĺňa A. Ondrášik.V centre v tomto roku pribudlo viac fyzioterapeutov a zamestnali tu aj odborníka na bazálnu stimuláciu. „Naša kolegyňa opisuje jeho prácu slovíčkami – muckanie a mojkanie. Jeho úlohou je cezpohládzanie, stisky či potľapkávanie vyvolávať emócie, pretože chorí ľudia ich postupne strácajú," vysvetľuje riaditeľ.
Aby táto strašná choroba postupovala čo najpomalšie, organizujú pre svojich klientov časté výlety. „Boli sme na rybníkoch v Bojnej, v Bašovciach, v Drahovciach a prešli sa aj po Čertovej peci. Starkým sa veľmi páčilo aj na ZOO farme v Modrovej. Aj tí, čo ťažko vyjdú hore schodmi, vyšli na kopec za zvieratami a tešili sa aj z vystúpenia Maurov v hoteli Horec," opisuje riaditeľ. „A ešte milujú kávu v cukrárni pod kolonádou," dopĺňa ho kolegyňa a ukazuje nám cestu do peknej záhrady s fontánkou a skalkou. Na hojdačke tu sedí pán, okolo je desať ďalších starčekov a stareniek. Mávajú mi na pozdrav a vyrábajú vlnených panáčikov, ktorých pripravujú hosťom na Deň otvorených dverí.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je nedeľa 28. apríla. Tento deň je Svetovým dňom bezpečnosti a zdravia pri práci. Meniny má Jarmila.
  • 28.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Pri príležitosti Dňa Zeme sa v okolitých obciach konalo veľké upratovanie. Inak to nebolo ani v Ostrove, ktorý sa už…
  • 28.04.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
Dnes je pondelok 29. apríla. Tento deň je Európskym dňom solidarity a spolupráce medzi generáciami a Medzinárodným dňom tanca. Meniny…
  • 29.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 30. apríla 2024
Meniny má Anastázia, zajtra Amarila, Pamela